KFOR uklanja barikade, Srbi prave nove

Radiosarajevo.ba
KFOR uklanja barikade, Srbi prave nove

Vojnici KFOR-a, nešto prije 9:00 sati, gotovo su uklonili barikadu kod administrativnog prelaza Brnjak, ali su Srbi postavili novu, visine dva metra, gdje se okupilo više desetina građana koji su stigli iz Zubinog Potoka i okolnih sela, javio je dopisnik Srne.

Pripadnici KFOR-a prethodno su uspjeli da potisnu Srbe sa prvobitne barikade. Došlo je do guranja između vojnika KFOR-a i Srba, nakon čega su pripadnici međunarodnih snaga upotrijebili biber- sprej.

Srbi buldožerom nasipaju novu barikadu kod administrativnog prelaza Brnjak.

Dopisnik Srne javlja da je situacija kod prelaza Brnjak veoma napata.

Pripadnici KFOR-a su u punoj ratnoj opremi, raspoređeni jedan uz jedan uz barikadu, ne dozovljavajući bilo kakav pokušaj prilaska.
        
Akcija je počela jutros oko 8:00 sati kada su pripadnici njemačkog i frncuskog kontigenta KFOR-a krenuli da ručno uklanjanjju barikadu na Brnjaku, koja je napravljena od zemlje i stabala.

Generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen rekao je juče da je KFOR međunarodna snaga koja ima kapaciteta da ukloni barikade i omogući slobodu kretanja ne samo za vojnike već i za sve građane i misije.

KFOR je ranije, sredinom oktobra, nekoliko puta pokušavao da deblokira putne pravce prema Brnjaku i Jarinju. Mještani, koji dežuraju na barikadama, nisu dozvoljavali prolaz KFOR-u, ali ozbiljnijih sukoba nije bilo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak