KFOR uklanja barikade; povrijeđeno osam vojnika

Radiosarajevo.ba
KFOR uklanja barikade; povrijeđeno osam vojnika

Pripadnici KFOR-a su počeli da uklanjaju barikade u Jagnjenici. Svi više Srba pristiže na barikadu Jagnjenici, gdje lokalno stanovništvo sjedi na ulici, leđima okrenutima KFOR-u, javlja dopisnik Bete. 

Pripadnici međunarodnih snaga svojim vozilima izvlače s puta i uklanjaju kamione koje su Srbi u tom mjestu prije mjesec dana postavili kao prepreku na putu ka Brnjaku. 

Vojnici KFOR-a prethodno su formirali kordon između Srba i barikade od kamiona. Upotrijebljen je i suzavac u nastojanju da primoraju okupljene Srbe da se raziđu. Pripadnici KFOR-a su prilikom intervencije upotrijebili takozvani "biber sprej" koji su prskali građanima u oči, pa je nekoliko građana zatražilo ljekarsku pomoć. Okupljeni Srbi uzvikuju "Nećete nas oterati odavde". 

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je pozvao građane na barikadi Jagnjenice da se ne razilaze: ''Ostaćemo ovde i mesec dana ako treba. Ne idemo dok im ne vidimo leđa", rekao je Ristić i pozvao građane da se organizuju.

Predsjednik Srbije, Boris Tadić, zatražio je od KFOR-a i EULEKS-a da se suzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na sjeveru Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana. 

Kod Zupča vozila međunarodnih snaga su na 300 metara od barikade, na kojoj je okupljeno više desetina građana. 

Vojnici KFOR-a korištenjem suzavca nanijeli su Srbima, ali i sami sebi lakše povrede, prenosi Blic.rs.

Press služba međunarodnih snaga je saopštila da je “osam vojnika KFOR-a povrijeđeno u akciji uklanjanja barikada”. Ne preciziraju se povrede, ali se u saopštenju dodaje da su vojnici povrijeđeni od suzavca, dima i aparata za gašenje požara.

Izvor “Blica” iz KFOR-a kaže da do sada nijedan od vojnika nije zadobio povredu tako što ga je napao neko od Srba - bilo kamenom ili fizički.

“Riječ je o povredama koje su zadobili zbog upotrebe suzavca u bliskom kontaktu”, precizira sagovornik Blica.

Agencije javljaju da su vojnici njemačkog KFOR-a razvukli su bodljikavu žicu iza barikada koje su postavljene u selu Jagnjenica kod Zubinog potoka.

Upravnik Doma zdravlja Zubin Potok Borivoje Jakšić izjavio da je ta ustanova zbrinula 22 osobe povređene tokom akcije KFOR-a, prenosi B92. Prema njegovim riječima osim tri osobe, ostali su lakše povređeni, a povrede su zadobili od suzavca i pomoć im je pružena na terenu. Troje teže povrijeđenih prebačeno je u Dom zdravlja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak