KFOR tvrdi da nije koristio nesrazmjernu silu

Radiosarajevo.ba
KFOR tvrdi da nije koristio nesrazmjernu silu

KFOR je saopćio da je posvećen osiguranju sigurnog i bezbjednog okruženja, ističući da u incidentu na sjeveru Kosova prije dva dana nije koristio nesrazmjernu silu.
   
- KFOR kategorički odbacuje lažne optužbe da je koristio nesrazmjernu silu protiv nenaoružanih civila. Izjave koje ukazuju na takav scenario su neodgovorne i dovode u zabludu, pošto KFOR nije bio ni inicijator, a ni strana koja je eskalirala sukob, navodi se u u četvrtak u saopćenju iz komande KFOR-a u Prištini.
   
Rekapitulirajući zbivanja od 27. septembra, KFOR navodi da je tog dana oko podneva, na administrativnom prelazu Jarinje, osiguravajući kontrolni punkt EULEX-a bio primoran da na adekvatan način odgovori na određena nasilna i nasumična djela koje su nepoznate osobe  počinile protiv vojnika KFOR-a.
   
- Potvrđeni su slučajevi bacanja kamenica i nasilnih pokušaja ugrožavanja sigurnosnog perimetra KFOR-a. Kasnije, tokom popodnevnih sati je pucano u pravcu pripadnika KFOR-a , uz bacanje eksplozivnih naprava ka njima. Kao rezultat tih djela, devet pripadnika KFOR-a je zadobilo lakše povrede, dok nepotvrđeni izvještaji ukazuju na sedam lakše povrijeđenih osoba među nasilnim demonstrantima, navodi se u saopćenju.
   
KFOR priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije, međutim, u slučaju da se te aktivnosti pretvore u nasilne, KFOR je spreman da reaguje brzo i odlučno da bi obnovio sigurno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja.
   
Tokom provođenja svoje misije u skladu sa strogim pravilima angažovanja, KFOR je dužan da zaštiti svoje sopstvene snage.
   
KFOR će, podvlači se, nastaviti da podržava EULEX u izvršavanju svog mandata širom Kosova i ostaće nepristrasan u zaštiti svih ljudi na Kosovu kad je to potrebno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak