Kerum: Neću ići na Split Pride

Radiosarajevo.ba
Kerum: Neću ići na Split Pride

Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovih dvoje zamjenika Jure Šundov i Anđelka Visković su zajedničkim saopštenjem izvijestili da neće prisustvovati ovogodišnjem gay prideu u Splitu, koji je najavljen za 9. juna, reagirajući na izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića u "Slobodnoj Dalmaciji" od subote u kojoj je rekao da bi na Split Prideu trebali učestvovati svi gradski vijećnici i gradonačelnik.
 
"Ministre, mi nećemo na Split Pride. To smo jasno rekli, nismo se skrivali, puštali demagoško crnilo i kupovali vrijeme šaljući Vas u povorku", navodi se u zajedničkom saopštenju troje splitskih čelnika, prenosi Hina.
 
 Gradski čelnici zamjeraju ministru Ostojiću što se, kako su naveli, umjesto da smiruje napetosti uoči najavljenog homoseksualnog okupljanja i radi na jačanju sigurnosti građana, "bavi delegiranjem osoba u povorku koja će se dogoditi za skoro tri mjeseca".
 
"Dok on pokušava biti duhovit, u Splitu divljački pretuku prvaka splitske Opere (Ivicu Čikeša). Dok se on bavi time ko bi trebao sudjelovati na Split Prideu, u Zagrebu tuku dalmatinske studente samo zato što govore 'pogrešnim' dijalektom", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika Keruma i njegovih zamjenika Šundova i Visković. 
 
Prošlogodišnji Split Pride je poluuspješno organiziran, jer je povorka krenula kroz grad ali ih policija na Rivi, u centru grada, nije uspjela osigurati skup do kraja.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak