Karadžić traži razgovor sa Zagorcem

Radiosarajevo.ba
Karadžić traži razgovor sa Zagorcem

Radovan Karadžić, kojemu se pred Haaškim sudom sudi za genocid u BiH, zatražio je da Hrvatska njegovu pravnom savjetniku omogući razgovor s bivšim pomoćnikom ministra odbrane Vladimirom Zagorcem, prema dokumentaciji koju je objavio Haaški sud.
 
Karadžić u pismu hrvatskom veleposlanstvu navodi da od Zagorca želi čuti što zna o "transferu oružja iz Irana snagama bosanskih muslimana uz suglasnost SAD-a, a čime je prekršen embargo UN-a. Imamo dokaza da je general Zagorec bio izravni sudionik tih transakcija", navodi Karadžić u pismu u kojem dodaje tvrdnju da je nešto od toga oružja upućeno u proljeće 1995. godine u Srebrenicu.
 
Pred Haaškim sudom, tužitelji su započeli izvoditi dokaze za Karadžićevu odgovornost za genocid u Srebrenici, počinjen pokoljem hiljada muslimanskih muškaraca nakon pada enklave koja je bila pod zaštitom UN-a.
 
Zagorec je tokom 1994. i 1995. godine obavljao dužnost pomoćnika ministra obrane za nabavu, proizvodnju i opskrbu. U pismu upućenom hrvatskoj veleposlanici u Holandiji, Karadžić navodi da je zahtjev za razgovor sa Zagorcem uputio 16. novembra izravno hrvatskoj vladi, ali nije dobio nikakav odgovor.

Zagorec se nalazi na odsluženju sedmogodišnje kazne, nakon što je osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno, krađe dragulja iz Ministarstva odbrane. Osuđen je jer je 2000. godine, odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.
 
Nakon pravomoćne presude u slučaju "dragulji" nekad najodlikovaniji hrvatski general ostao je bez čina i odličja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak