Karadžić bi htio saslušati svjedoke van suda

Radiosarajevo.ba
Karadžić bi htio saslušati svjedoke van suda

Haški optuženik Radovan Karadžić, kome tribunal sudi po optužnici za genocid u BiH, zatražio je u ponedjeljak da tokom njegove odbrane Tribunal po sedmicu dana zasjeda u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.

Karadžić, koji bi odbranu trebalo da počne sredinom oktobra, oblazložio je u podnesku predsjedniku suda Theodorou Meronu, da bi djelimično održavanje suđenja u tim gradovima "približilo rad suda narodima koji bi od njega trebalo da imaju koristi i podstaklo veće razumijevanje rada Tribunala u narodima bivše Jugoslavije", piše Radio Slobodna Evropa. 

Djelimično premiještanje procesa u Sarajevo, Banjaluku i Beograd bilo bi, po Karadžiću, opravdano i zbog svjedoka koje namjerava da pozove, a koji "žive ili su u zatvoru" u tim gradovima. On je naveo i da su zasjedanja izvan Haaga dozvoljena pravilima Tribunala.

Tužioci Tribunala prošlog su petka, poslije dvije godine, završili izvođenje dokaza protiv Karadžića.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam opština; progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH; terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak