Kapetan Dragan uhapšen u Australiji

Radiosarajevo.ba
Kapetan Dragan uhapšen u Australiji
Vasiljković sa Vojislavom Šešeljom (Arhiv)

Osumnjičenik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, uhapšen je u srijedu nakon 43 dana bijega, objavili su australski mediji.

Australska savezna policija uhapsila je Vasiljkovića u 5 ujutro po lokalnome vremenu na nepoznatoj lokaciji, javlja Hina.

Policija je veliki dio svoje potrage fokusirala na područje Coffs Harboura, na njegovoj posljednjoj poznatoj adresi.

Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan ili Daniel Snedden, bio je u bijegu od 30. marta kada je Visoki sud donio odluku da se može izručiti Hrvatskoj gdje je pokrenuta istraga o njegovoj povezanosti s ratnim zločinima.

Hrvatske vlasti sumnjiče Vasiljkovića, koji ima australsko i srpsko državljanstvo, da je naredio zlostavljanje hrvatskih zatvorenika tokom Domovinskog rata.

Prema pisanju australskog lista The Australian savezna policija surađivala je s holandskom policijom od kojih je dobila podatke koji su doveli do Vasiljkovićeva uhićenja.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo je obavijest da je australska savezna policija danas uhitila osumnjičenika za ratni zločin Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao kapetan Dragan.

U ministarstvu kažu da će Vasiljković biti zadržan u ekstradicijskom pritvoru temeljem Zakona o izručenju iz 1988. do donošenja konačne odluke australskog ministra unutarnjih poslova o tome hoće li će biti izručen Hrvatskoj.

Dragan Vasiljković je bio komandant specijalnih jedinica Crvene beretke i Knindže, koje su obavljale zadatke na terenu Zapadne Slavonije i Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj. Jedinice kojima je Vasiljković komandovao bile su, po nekim informacijama, pod direktnom komandom srbijanske Službe bezbjednosti.

Prema nekim medijskim izvještajima, Vasiljkoviće jedinice bile su aktivne i na terenu Zvornika početkom rata 1992. godine, kada su počinjeni teški ratni zločini.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak