Kapetan Dragan noć proveo u pritvoru

Radiosarajevo.ba
Kapetan Dragan noć proveo u pritvoru

Osumnjičenik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat i kao Kapetan Dragan, proveo je noć u policijskom pritvoru u policijskoj stanici u australskom Coffs Harbouru, nakon što je u srijedu uhapšen, javljaju australski mediji.

U toku su pripreme za prebacivanje Vasiljkovića u zatvor Silverwater gdje bi trebao čekati izručenje Hrvatskoj, piše u četvrtak australski list Australian.

Vasiljković je uhapšen u srijedu u Novom Južnom Walesu u 5 poslijepodne po lokalnom vremenu. U bijegu je bio od 30. marta, kada je australski Vrhovni sud usvojio žalbu koju je direktor javnog tužiteljstva Commonwealtha u ime Hrvatske podnio protiv odluke Vijeća Federalnog suda Australije od septembra prošle godine. Time je Vrhovni sud odobrio Vasiljkovićevo izručenje.

Australska policija nije objavila gdje je Vasiljković uhapšen, ali njegov blizak prijatelj kazao je za Australian da je uhapšen u blizini Coffs Harboura.

George Bubalo, vlasnik lanca hotela sa sjedištem u Sydneyu, kazao je da Vasiljković nije pružao otpor prilikom uhićenja.

Bubalo, član grupe "Srbi za pravdu", kazao je kako je srpska zajednica u Australiji zabrinuta za Vasiljkovićevu sigurnost, bude li izručen Zagrebu. "Ako Dragana pošaljete u Hrvatsku, onda ga šaljete u ruke neprijatelja. Ko će moći doći do njega u Zagrebu", rekao je.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa u srijedu je pozdravilo uspjeh australskih vlasti u pronalaženju i privođenju Vasiljkovića te izrazilo čvrstu vjeru da će ministar unutarnjih poslova Brendan O'Connor donijeti odluku kojom će dopustiti njegovo izručenje kako bi mu se u Hrvatskoj sudilo za najteža kaznena djela ratnog zločina, prenosi Hina.

Hrvatska je zahtjev za izručenje Australiji uputila još 2006., a Vasiljkovića se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u februaru 1993., te za ratni zločin protiv civila.

Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu, a ima australsko i srpsko državljanstvo. U Australiji je koristio ime Daniel Snedden.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak