Kalinić i Milovanović pokušali pobjeći iz zatvora

Radiosarajevo.ba
Kalinić i Milovanović pokušali pobjeći iz zatvora


Bivši pripadnici zemunskog klana Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali su bjekstvo iz posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora. Informaciju do koje je prvo došla srbijanska Prva televizija, potvrđena je za B92 iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Kalinić i Milovanović su bjekstvo pokušali jutros oko 5.30, tako što isjekli rešetke na prozoru pritvorske jedinice i iskočili u dvorište. Bjekstvo su spriječili pripadnici žandarmerije.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je potvrdila informaciju, te je saopštila: dvojac je izašao iz svojih ćelijа "odvаlili su vrаtа, sаvlаdаli pripаdnikа službe obezbjeđenjа i iskočili kroz prozor u dvorište zаtvorа". Iz Uprave su dodali da je u toku uviđаj koji vrši policijа Beogrаdа:

"Svi rаdnici službe obezbjeđenjа koji su rаdili nа bloku gdje su ovа dvа licа bilа smještenа su suspendovаni i protiv njih će se voditi disciplinski postupаk kаo i krivični postupаk ukoliko se utvrdi dа postoje elementi krivičnog djelа. Bezbjednost u Okružnom zаtvoru u Beogrаdu je podignutа nа viši stepen. Situаcijа u zаtvoru je mirnа i pod kontrolom".

Sretko Kalinić (38), zvani Beli i Zver, jedan je od zavjerenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića i pripadnik bivšeg kriminalnog Zemunskog klana. Osnovna Kalinićeva uloga u Zemunskom klanu bila je da likvidira osobe čija bi ubistva naručio Dušan Spasojević . Za učestvovanje u atentatu, osuđen je, po tri osnove, na 35 godina zatvora, a ta presuda je kasnije ublažena na 30 godina; 18. januara 2008, osuđen je na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorističkim djelima.

Željko Milovanović (43) državljanin je Hrvatske i BiH za kojim je izdata Interpolova poternica. Rođen je u Hrvatskoj; posjeduje pozamašan policijski dosije. Za njim, osim osječkog suda koji ga tereti za ratne zločine u Slavoniji, zbog ubistava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, navodi B92.


Željko Milovanović

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak