Kako se u haaškom pritvoru slave rođendani

Radiosarajevo.ba
Kako se u haaškom pritvoru slave rođendani


U pritvorskoj jedinici Haaškog tribunala u Scheveningenu u Holandiji boravili su i borave optuženici i osuđenici za neke od najtežih ratnih zločina počinjenih u BiH, Hrvatskoj i Kosovu početkom devedesetih.

Pripadali su sukobljenim vojskama i državama, vodili desetine i stotine hiljada ljudi jedne protiv drugih, prouzrokovali smrt nekoliko stotina hiljada ljudi.

U hotelskim uslovima u kojima borave, a o čemu smo jučer pisali, ništa im ne smeta da se druže kao da su na nekom dobro plaćenom službenom putovanju.

Neki od oslobođenih, ali i onih koji su odslužili svoje kazne, nakon dolaska u svoje zemlje iznosili su tek poneki detalj iz života u Haag Hiltonu, kako neki zovu ovaj pritvor.

Međutim, najviše pažnje privuklo je 2008. godine objavljivanje fotografija sa proslave rođendana Slobodana Miloševića, bivšeg lidera Jugoslavije i Srbije, i najodgovornijeg čovjeka za ratove u Jugoslaviji.

Milošević je preminuo u pritvoru i nije dočekao presudu za jednu od najtežih optužnica, koja je uključivala i BiH, i Hrvatsku i Kosovo.


Ipak, s Miloševićem su u Haagu rođendan proslavili i Hrvati, i Srbi, i Bošnjaci. Na fotografijama koje je 2008. godine objavio srbijanski dnevnik Blic, s Miloševićem se druže: Mladen Naletilić Tuta (osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Hercegovini), Paško Ljubičić (kasnije na Sudu BiH osuđen na 10 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima), Mehmed Alagić (general Armije BiH, preminuo prije okončanja postupka), Naser Orić (komandant odbrane Srebrenice, pušten na slobodu), Goran Jelisić Adolf (osuđen na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u Brčkom), Predrag Banović (osuđen na osam godina zatvora zbog zločina u Prijedoru) i Zoran Žigić (osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru).

Cinici bi rekli da je šteta što je Mladić nedavno u martu proslavio rođendan, jer bi se mogla napraviti nova velika haaška žurka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak