Kako promijeniti religiju u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Kako promijeniti religiju u Srbiji

Najviše vjernika u Srbiji imaju Srpska pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva i Islamska zajednica, a upravo su između te tri religije najčešće dešavaju prijelazi vjernika i promjena vjere. Neki se odlučuju na ovaj čin iz ljubavi prema partneru ili zbog novca, dok su rijetki oni koji to čine iz vjerskih ubjeđenja. Telegraf otkriva šta je sve potrebno u Srbiji za prelazak iz jedne vjere u drugu.

Prelazak u katoličanstvo

Da bi neko postao član katoličke crkve neophodno je da bude kršten u katoličkoj crkvi, a prije toga da prođe tzv. period katikumenata koji traje godinu dana. Katikumenat je vjeronauka u kojoj se kandidat uči dogmatima katoličke crkve i kada mu komisija dozvoli nad njim može da se obavi krštenje.

"Katikumenat pohađaju samo odrasle osobe koje žele da pređu u katoličanstvo, a nisu bili deo neke crkve ranije. Ako neko želi da iz islama pređe u katoličanstvo mora da pohađa katikumenat, a ako želi iz pravoslavlja da pređe u katoličanstvo, onda se obavlja samo prelaz koji je više administrativni posao i ne vrši se krštenje jer mi priznajemo krštenje koje je obavila pravoslavna crkva", objašnjava za Telegraf velečasni Andrej Đuriček iz crkve Krista Kralja u Beogradu.

Katolici doživljavaju pravoslavnu crkvu kao sestrinsku i zbog toga se preispituju motivi i prave namjere onoga ko želi da izvrši taj prijelaz.

"Sa Pravoslavnom crkvom imamo više zajedničkog nego onoga što nas razdvaja i smatramo da svako treba duhovno da odrasta u veri koji je primio po rođenju. Zato uvijek pristupamo sa oprezom takvim slučajevima jer nam nije primaran cilj da zadobijamo vernike po svaku cenu – kaže velečasni Andrej.

Godišnje se za prelazak u katoličanstvo iz neke druge religije odluči tek pet do deset ljudi u Srbiji, dok je daleko veći broj onih koji nisu pripadali nijednoj konfesiji, pa se odlučuju na krštenje u katoličkoj crkvi.

Prelazak u pravoslavlje

Za prelazak u Pravoslavlje je potrebno krštenje ako se radi o prelasku iz neke druge vjere koja nije dio crkve, a u slučaju prelaska iz katoličanstva u pravoslavlje, vrši se samo čin miropomazanja.

"Naša crkva priznaje krštenje koje se obavilo u katoličkoj crkvi i vrši se samo miropomazanje nad onim koji želi da pristupi pravoslavnoj crkvi. Neophodno je i poznavanje osnovnih istina pravoslavlja koje se izražava kroz simbol vere, a koji se čita na samom krštenju", kaže sveštenik Dragan Pavlović.

Prelazak na islam

Dok je postupak prelaska u katoličanstvo i pravoslavlje nešto komplikovaniji, za prelazak u islam su potrebne samo dvije rečenice.

Kada neko želi da pređe na islam, sve što treba da uradi je da na arapskom izgovori: “Svjedočim da ne postoji drugi Bog osim Jednog, Allaha” i “Svjedočim da je Muhamed Allahov poslanik”.

U Islamskoj zajednici Srbije u Beogradu za Telegraf kažu da za ovaj čin nije potreban posrednik, niti svjedoci, ali da je za pristupanje islamu potrebno “odluku donijeti iskreno u srcu”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak