Josipović: Neka premijerka traži moj opoziv ili da ostavku

Radiosarajevo.ba
Josipović: Neka premijerka traži moj opoziv ili da ostavku
Josipović s reisom Cerićem u Ahmićima (Foto: Getty)

Predsjednik Josipović oštro je reagirao na napade vrha HDZ-a. Kaže, ako premijerka misli da je svojim govorom u BiH parlamentu prekršio Ustav, neka zatraži njegov opoziv. Ali, neka onda podnese i ostavku ako se pokaže da nije prekršio Ustav.

"Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsjednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekršio Ustav - onda tražim da premijerka podnese ostavku", kazao je predsjednik Ivo Josipović u intervjuu portalu Seebiz.

Josipović kaže i kako možda ne čudi HDZ-ova reakcija na njegov govor.

"Kad već sami nisu mogli i znali učiniti isto, iskoristili bi ono što sam učinio da okrenu politiku i prije svega Hrvatima u BiH otvore perspektivu da konačno postanu pravi jednakopravni subjekt u političkom životu BiH, da ih prestanu tretirati kao prigodnu glasačku mašineriju i vrate im dostojanstvo", ocijenio je predsjednik. Dodaje, bilo bi mudro da je Vlada bila ta koja je potakla pomirenje.

"Mogla je i premijerka otići u Ahmiće i Krizančevo selo, ali nije. Mogao je to učiniti i g. Vladimir Šeks, ili neki od bivših premijera koji su uvrijeđeno dotrčali u Banske dvore da se zgražaju nad riječima pomirenja. Ali, nisu. Zašto oni nisu to učinili u društvu katoličkog i muslimanskog vjerskog vođe? Naprosto, nisu za to imali hrabrosti i snage. Pa zato izmišljaju kako kršim Ustav, ne osuđujem Miloševića, izjednačavam krivnju... A stvar je beskrajno jednostavna. Treba samo malo iskrenosti i dobre volje, prepoznati da pogreške, pa i zlo, nisu samo kod drugih. A to ne znači ni izjednačiti krivnju za rat, ni umanjiti značaj Domovinskog rata", poručio je Josipović.

Predsjednik je kazao i kako ne bi nikako mijenjao glavnu poruku svog govora.

"Zanimljivo je, odnosno licemjerno, da su na dan mog govora u parlamentu BiH, Hebrang i Šeks sjedili na promociji knjige Žarka Domljana, koji, je, kako piše Večernji list, izjavio da je Tuđman zbog Šuška prihvatio podjelu BiH", napomenuo je predsjednik.

Josipović je usput najavio i da će u naredno vrijeme pojačati i aktivnosti na planu gospodarskih reformi.

DW: Josipović ponovio stavove o BiH
Milanović i D. Kosor podržavaju Josipovićev nastup u Sarajevu
Kosor: Pozvati ću Josipovića, Hrvatska nije bila agresor u BiH


danas.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak