Josipović će podržati Split Pride

Radiosarajevo.ba
Josipović će podržati Split Pride

Ovogodišnju povorku ponosa u Splitu, najavljenu za 9. juni, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović podržat će obraćanjem prisutnima preko video-poruke, jer mu obaveze neće dozvoliti da bude u Splitu. Pored toga, on će dvije sedmice prije Split Pridea posjetiti feminističko udruženje Domine, te i na taj način iskazati podršku ovom događaju.

Josipović se uoči povorki ponosa u Zagrebu i Splitu susreo sa predstavnicima udruženja koja se bore za prava homoseksualnih osoba u Hrvatskoj, Kontra, Iskorak i Domine, te im na tom susretu obećao svoju podršku manifestaciji kojom se traži zaštita LGBT prava u Hrvatskoj.

Aktivistica Sanja Juras je nakon sastanka s Josipovićem izrazila nadu da će se ove godine više razgovarati o temi same protestne povorke, kojoj je cilj ukazati na kršenje ljudskih prava LGBT osoba, a manje o nasilnim incidentima kakvi su se dogodili na prošlom Split Prideu, a koji su, istaknula je, posljedica toga što državne institucije i policija nisu napravile svoj posao kako treba.

Split Pride tužio Republiku Hrvatsku

"Kada država želi, može zaštititi pravo na javno okupljanje LGBT osoba, samo je pitanje političke volje, koje nije bilo prošle godine u Splitu, a to potvrđuje i Zagreb Pride, koji se održao samo tjedan dana kasnije bez ijednog incidenta", ustvrdila je.

Za razliku od predsjednika Hrvatske, gradonačelnik Splita Željko Kerum rekao je da neće prisustvovati i podržati ovogodišnji Split Pride.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak