Josipović: Bolje biti okružen susjedima nego čvrstim ogradama

Radiosarajevo.ba
Josipović: Bolje biti okružen susjedima nego čvrstim ogradama

Bolje biti okružen dobrim susjedima nego najčvršćim ogradama, no da bismo to postigli, ponajprije moramo sami biti dobar susjed, poručio je u srijedu na samitu predsjednika država i vlada zemalja sudionica Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Istanbulu predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Prvi je cilj današnje generacije postići integraciju regije, zajednice 150 miliona ljudi, koji su njezin "najdragocjeniji kapital" i regija je "sada spremna svoj puni potencijal podići na višu razinu", smatra Jospović.

Istaknuo je da cijeli hrvatski državni vrh podupire puni suverenitet i cjelovitost susjedne Bosne i Hercegovine koju je posjetio i u prisutnosti predstavnika svih triju konstitutivnih naroda odao počast svim žrtvama rata 90-ih godina, prenosi Hina.

Zahvalio je Evropskoj uniji na pruženoj pomoći u integracijskom procesu te naglasio da će i Hrvatska tako pomagati drugima. "Hrvatska se neće nikada procesom integracije u EU služiti da bi zaustavila napredovanje svog susjeda...Mi ćemo ostati vjerni zagovornici europske integracije cijele regije", rekao je.

Uvodne riječi na samitu procesa koji su osnovale same države regije u cilju izgradnje povjerenja održao je domaćin skupa turski predsjednik Abdullah Gul.

U ime Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić je zahvalio Turskoj na inicijativi trojnih sastanaka Turska – BiH – Srbija, što je unaprijedilo odnose dviju susjednih zemalja,

Svi su čestitali Sloveniji, koju danas u Istanbulu predstavlja njezin predsjednik Danilo Tuerk, na ulasku u SEECP te pozdravili preporuku Evropske komisije za ukidanje viza državljanima BiH i Albanije.

Poslijepodne će se održati samit o "kulturnim koridorima" na temu "Glazba kao metafora kulturnog dijaloga u JIE" što je Josipović posebno pozdravio jer je glazba univerzalni govor.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak