Jeremić: Ove godine ključna bitka za Kosovo

Radiosarajevo.ba
Jeremić: Ove godine ključna bitka za Kosovo

Srbija u 2010. godini ima tri prioriteta: sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, nastavak diplomatskih aktivnosti u vezi sa Kosovom i Metohijom i odnosi sa susednim državama.

U ovoj godini će se voditi ključna bitka za status Kosova, ocijenio za šef srpske diplomatije Vuk Јeremić.

Srbiju na polovini 2010. godine očekuje odluka Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova, otprilike u isto vreme kada i finiš napora Srbije i njenih partnera u EU da se ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U razgovoru za RTS, ministar Vuk Јeremić rekao je kako ne očekuje da će odluka MSP, kakva god da bude, ugroziti odnose Srbije sa glavnim evropskim partnerima.

"Cilj je da što pre počne ratifikacija SSP-a i da do kraja godine dobijemo status kandidata za EU", navodi srbijanski ministar.

Јeremić zato ističe da će se učiniti sve da se proces pristupanja Evropskoj uniji drži razdvojen od određivanja budućeg statusa Kosova.

"U tom smislu, 2010. godina biće prelomna kada je status Kosmeta u pitanju. Period nakon iznošenja mišljenja MSP-a biće izuzetno intenzivan i dinamičan u diplomatskom smislu za našu zemlju", najavio je Јeremić.

Kontratužba protiv Hrvatske

Posljednjeg dana 2009. godini, Srbija je odlučila da podnese kontratužbu protiv Hrvatske pred MSP, za genocid nad Srbima 90-tih godina. To zaoštravanje odnosa sa susjedima, po objašnjenju ministra Јeremića, posljedica je neodustajanja Zagreba od tužbe za genocid nad Hrvatima.

"To je jedan izuzetno obiman istorijski dodatak koji pokriva ustaške zločine i obiman materijal koji će konačno upaliti svetlo i prikazati ono što je u Hrvatskoj činjeno. Mislim da bi za Hrvatsku bilo bolje da do ovoga ne dođe, ne želimo da se tužimo, mi želimo da sarađujemo sa njima, da rešavamo probleme koje smo nasledili", objašnjava Јeremić.

U protekloj godini državni vrh je najavio da će se Srbija u dužem vremenskom periodu oslanjati na četiri stuba spoljne politike EU, Rusiju, SAD i Kinu.

Protekla godina ostaće upamćena po tome što su Srbiju posjetili američki potpredsjednik i ruski predsjednik, a predsjednik Srbije je posjetom Kini i nedavnim podnošenjem kandidature za članstvo u EU potvrdio da se Srbija ne odriče dobrih odnosa ni sa važnim zemljama koje nisu u EU.

Vezano:
Mesić: Srbija će vrlo teško dokazati geoncid
Srbija tuži Hrvatsku za genocid?

rtrs.tv/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak