Јeremić: Nema promјene rezoluciјe o Kosovu

Radiosarajevo.ba
Јeremić: Nema promјene rezoluciјe o Kosovu


Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Јeremić rekao je danas da nema nikakvog govora o promjeni Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 o Kosovu i Metohiji i ona je jedini međunarodni okvir za rješavanje budućeg statusa Kosova.

"Ne postoji nikakva šansa da dođe do promene rezolucije, većina članica Saveta bezbednosti UN se tome protivi, od toga dve stalne članice sa pravom veta", poručio je Јeremić.

On je naveo da nema nikakvih tajnih pregovora i da rezolucija ostaje na snazi kao jedini okvir u kojem se može razgovarati i pregovarati o rješenju problema južne pokrajine.

"Ulazimo u ključnu fazu jer se očekuje presuda Međunarodnog suda pravde, biće mnogo dezinformacija i pritisaka, moramo da ostanemo staloženi i nastavimo ovim putem kojim smo krenuli", upozorio je Јeremić.

Šef srpske diplomatije rekao je da nema govora o promjeni državne politike i da "integritet i suverenitet države nastavlja da se brani političkim, pravnim i diplomatskim sredstvima", prenosi portal vesti-online.com.

"Očekujem da će nov početak i prilika biti otvoreni nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde", rekao je Јeremić.

Upućeni diplomatski izvor u UN u New Yorku izjavio je da je ideja koju, navodno, zagovara State Department - da se Rezolucija 1244 zamijeni novom, koja bi ozvaničila nezavisno Kosovo, politički neprovodiva sve dok na to ne pristane Srbija - piše beogradska "Politika".

Prištinski list Koha ditore, pozivajući se na neimenovane zapadne diplomatske izvore, navodi da Srbija predlaže podjelu Kosova kao rješenje za spor o njegovom statusu.

"Diplomatski izvori nekih zapadnih zemalja rekli su da im je u privatnim razgovorima sa najvišeg nivoa u Srbiji rečeno da Beograd želi podjelu Kosova", piše list.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak