Jeremić: 'Krug zla' na Balkanu mora se prekinuti

Radiosarajevo.ba
Jeremić: 'Krug zla' na Balkanu mora se prekinuti

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je sada najpovoljniji trenutak za narode Balkana da se kao partneri udruže i stvore bolju budućnost u ujedinjenoj Evropi, te da "krug zla" i međusobnog optuživanja mora biti prekinut.

Jeremić je u obraćanju na skupu Jadransko-jonske inicijative, koji se održava u Anconi u Italiji, rekao da tri naroda (Srbi, Hrvati i Bošnjaci) treba da prestanu da se međusobno optužuju i da ostvare mirnu i prosperitetnu budućnost za sve.

On je rekao da najveći izazov predstavlja obezbjeđivanje bolje budućnosti za BiH te dodao da je Beograd potpuno posvećen na sa svoja dva ključna susjeda Hrvatskom i BiH radi na potpunom pomirenju i trajnoj stabilnosti, prenosi Srna.

Govoreći o predstojećoj regionalnoj konferenciji u Sarajevu, Jeremić smatra da u centru pažnje treba da bude pitanje da li region želi da načini strateški korak naprijed ili ne.

"Čvrsto verujemo da dileme ne sme biti: sva raspoloživa sredstva treba usredsediti na dovršetak evropske transformacije Balkana", rekao je Jeremić, dodajući da ulaskom zapadnog Balkana u EU 2014. godine "može biti zatvorena knjiga najstrašnijeg stoljeća destrukcije u istoriji starog kontinenta".

Jeremić je istakao da je paradoks da je Balkan jedini dio Evrope gdje je integracija ostala nedovršena kao posljedica neriješenih, otvorenih pitanja, te istakao da Srbija, Hrvatska i BiH čine ključni balkanski trougao.

On je rekao da ohrabruje činjenica da se stvari između ovih država u posljednje vrijeme kreću u pravom smjeru te napomenuo da je Srbija jasno stavila do znanja da je potpuno posvećena poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Jeremić je ponovio da će Beograd prihvatiti svaki sporazum koji je prihvatljiv za sve narode u BiH, ali da istovremeno ističe potrebu obostranog poštovanja, pragmatizma i kompromisa.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak