Jeremić kandidat za nasljednika Ban Ki-Moona?

Radiosarajevo.ba
Jeremić kandidat za nasljednika Ban Ki-Moona?

Preozbiljno shvativši vic koji kruži među diplomatama u Ujedinjenim nacijama, britanska agencija Reuters je objavila vijest da se aktuelni predsjedavajući Generalnom skupštinom Vuk Jeremić pominje kao potencijalni kandidat za novog generalnog sekretara svjetske organizacije, kada se u decembru 2016. godine završi mandat Ban Ki-Moonu, pišu E-novine.

Kako javlja Reuters, Jeremić je odbio da komentariše ovu vijest, te je nije ni demantovao.

Britanska agencija je navela da se očekuje da sljedeći šef UN dođe iz redova istočnoevropskih država, kroz postupak rotacije šest regionalnih grupa u UN. Jeremić, u intervjuu za Reuters, nije želio govoriti o svojim budućim planovima, osim povratka u Srbiju, gdje je član parlamenta. Agencija kao izvor koristi "brojne diplomate u Ujedinjenim nacijama koji Jeremića pominju" kao potencijalnog kandidata za novog generalnog sekretara.

Prema navodima agencije Reuters, prvi veliki izazov Jeremiću biće palestinsko glasanje čije bi rješavanje moglo poslužiti kao model koji bi se u bliskoj budućnosti mogao primijeniti i na učlanjenje Kosova u UN. Pošto prošle godine nisu uspjeli da obezbijede članstvo u UN, zbog protivljenja SAD, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je nedavno najavio da će od Generalne skupštine UN tražiti da za Palestinu prihvati status države koja nije članica UN.

Jeremić je rekao da je Abbas u kontaktu sa državama članicama UN i da bi glasanje o tom pitanju moglo da se očekuje sljedećeg mjeseca, ubrzo nakon američkih predsjedničkih izbora zakazanih za 6. novembar.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak