Jelko Kacin: Balkanska policija je dobra ideja

Radiosarajevo.ba
Jelko Kacin: Balkanska policija je dobra ideja

 

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Jelko Kacin ocijenio je danas da je dobra ideja da Balkan dobije regionalnu policiju Balpol, jer je odavno postalo jasno da se kriminal ne može uspješno suzbijati bez povezivanja policija.

Kacin je kazao da pozdravlja sve napore koji idu ka jačanju institucionalne saradnje u regionu, posebno kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala. On je naveo da su organizovane kriminalne grupe i dalje vrlo prisutne u svim zemljama zapadnog Balkana i da imaju vrlo uspješnu prekograničnu saradnju.

QKriminalcima se mora stati na put. Podrazumijeva se da se ne može postići pravi napredak u toj borbi bez efikasne i ustaljene saradnje policijskih organa i pravosuđa. Uzmimo samo primjer odbjeglog narko boda Darka Šarića“, kazao je Kacin podgoričkim Dnevnim novinama.

On je dodao da glavni problem ipak liježi na domaćem terenu gdje se institucije svake države regiona moraju pokazati nezavisnim i sposobnim da onemoguće djelovanje organizovanog kriminala.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak