Jednodnevni štrajk u Croatia Airlinesu

Radiosarajevo.ba
Jednodnevni štrajk u Croatia Airlinesu

Jutros u šest sati počeo je 24-satni štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu, zbog odbijanja uprave da prihvati zahtjeve sindikata tokom pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Kompanija je zbog štrajka otkazala 30 letova predviđenih za vrijeme trajanja štrajka. Dio letova u domaća i međunarodna odredišta obavit će se prema izmijenjenom redu letenja, a sve informacije o smanjenom obimu letenja i tačan raspored svih letova objavljeni su na internetskoj stranici www.croatiaairlines.hr.

Predstavnici četiriju sindikata koji sudjeluju u štrajku tvrde da su upravi iznijeliminimalne zahtjeve koji se odnose na zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji prestaje važiti 31. marta ove godine. Zatražili su i ukidanje odluka koje po njihovom mišljenju utiču na sigurnost letova i prestanak zapošljavanja preko vanjskih agencija. Među zahtjevima sindikata su i sređivanje sistema napredovanja unutar kompanije.

Sindikati tvrde da zbog štrajka kompanija neće trpjeti komercijalnu štetu nego da su moguće i uštede, jer Croatia Airlines na floti aviona gubi dnevno do 147 hiljada eura, za šta odgovornom smatraju upravu na čelu sa Srećkom Šimunovićem. Upozoravaju i da je Croatia Airlines u 10 godina proizveo gubitak od oko 130 miliona eura, a da je prošle godine gubitak povećan za još 10 miliona eura. Tako su ukupni gubici veći od temeljnog kapitala, kažu sindikalci.

Croatia Airlines tvrdi da je kao poslodavac tokom kolektivnih pregovora nudio zadržavanje prava iz postojećeg Kolektivnog ugovora, bez ikakvih smanjivanja prava te uz manje iznimke koje su se odnosile isključivo na poštivanje zakonskih propisa.

Prema računici Uprave Croatia Airlinesa, jednodnevni štrajk uzrokovat će kompaniji štetu veću od 200.000 eura i zaustaviti pozitivan trend u poslovanju kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak