Jasenovac: Zvižduci za Kosor, Josipoviću aplauz

Radiosarajevo.ba
Jasenovac: Zvižduci za Kosor, Josipoviću aplauz

Nakon što su u subotu izmijenili međusobno teške riječi predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor susreli su se u nedjelju na komemoraciji u Jasenovcu. Izmijenili su samo suzdržani 'Dobar dan'.

Susret u Jasenovcu je bio prvi susret Ive Josipovića i Jadranke Kosor nakon prepucavanja koja traju već danima, od Josipovićeva govora u Parlamentu BiH. Ta atmosfera je bila očita i prilikom njihova susreta u Jasenovcu, piše Večernji list.

Zvižduci za premijerku

Josipović i Kosor susreli su se nešto prije 11 sati ispred memorijalnog centra, kratko su se rukovali i rekli si samo dobar dan. Predsjednika Josipovića okružili su građani, a premijerka Kosor je bila u društvu svojih zamjenika i ministara Darka Milinovića, Ivana Šukera, Gordana Jandrokovića, te Vladimira Šeksa, koji je stigao u ime Hrvatskog Sabora.

Okupljeni u Jasenovcu velikim su pljeskom pozdravili bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je prvi od političara stao za govornicu. Uslijedio je kratki govor Vladimira Šeksa, a potom i izlazak Jadranke Kosor koju su okupljeni izviždali.

U Jasenovcu se u nedjelju obilježava 65. godišnjica proboja logoraša koncentracijskog logora, u znak sjećanja na 600 logoraša koji su 22. aprila 1945. krenuli goloruki na proboj iz dobro čuvanog ustaškog logora.

Na dan proboja u logoru su bila 1073 logoraša. Njih 600 krenulo je u proboj, a do slobode ih je došao samo 91. Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu sudjelovali u proboju ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima.

Istog dana 1945. godine započeo je i proboj zarobljenika Kožare, dijela logora u samom mjestu Jasenovac. Od 167 zarobljenika njih 11 preživjelo je proboj.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak