Jandroković: RH će pomagati susjedima na putu ka EU

Radiosarajevo.ba
Jandroković: RH će pomagati susjedima na putu ka EU

Hrvatska će pružati potporu svim zemljama jugoistočne Evrope na njihovu putu prema Evropskoj uniji i spremna im je u tome pomoći svojim znanjem i stečenim iskustvom tokom pregovaračkog procesa, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković.

"Mi smo s hrvatske strane potvrdili našu punu potporu svim zemljama jugoistočne Evrope da, nakon što ispune potrebne uvjete, mogu postati članice EU-a. Mi ćemo učiniti sve da im pomognemo, pružajući im naša iskustva, naše znanje i sve što smo naučili kroz pregovore i vjerujem da će one slijediti hrvatski put i postati jednog dana punopravne članice, naravno kada se stvore uvjeti", rekao je Jandroković nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope koji se održao nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije.

Jandroković je istaknuo da je u ponedjeljak bilo vrlo ugodno biti hrvatski ministar i da su svi sudionici sastanka čestitali Hrvatskoj na postignućima koje je ostvarila u pristupnom procesu, javila je Hina.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je nakon sastanka da je "balkanska regija vrlo važna za Evropsku uniju, te da želi vidjeti da cijela regija napreduje prema Uniji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak