Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Obilna kiša i olujni vjetar izazvali brojne probleme širom obale

0
Radiosarajevo.ba
Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Obilna kiša i olujni vjetar izazvali brojne probleme širom obale

Nevrijeme koje je tijekom četvrtka zahvatilo sjeverni Jadran, u noći na petak proširilo se na veći dio Dalmacije. Oko ponoći grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je šire splitsko područje.

Olujni udari vjetra dosezali su gotovo 80 km/h, jugo je naglo okrenulo na tramontanu.

U Kaštel Lukšiću jedno se stablo odlomilo pod udarima vjetra, ali srećom po automobile ispod njega, velike grane ovog stabla zapele su na okolnoj zgradi, pa nije bilo oštećenja na autima.

Selena Gomez zvanično postala najmlađa milijarderka u SAD-u: Evo kako je zaradila

Do 3 sata u noći najviše kiše dobio je Rivanj u zadarskom arhipelagu, čak 108 litara po metru kvadratnome, više od mjesečnog oborinskog prosjeka. Susak je dobio 65 litara, a slijede Zadar 45, Ljubitovica 43, Solin 42, Poljica 41, Kaštel Gomilica 37, Split 3 34 itd.

Velike količine oborina koje su pale u kratko vrijeme izazvale su mjestimične bujice, a potoci su se s Kozjaka slijevali kaštelanskim ulicama, piše Dalmacija danas.

Osobito oprezni moraju biti vozači na područjima od Žrnovnice do Gornjeg Sitnog jer je obilna kiša izazvala manje odrone uz cestu. Ovom dionicom smo noćas i sami prišli, a svako malo na cestu padne pokoji kamen.

Uz vjetar i oborine, fronta je ponegdje, kao na šibenskom području donijela i nešto tuče, no posvuda je osjetno osvježilo. Primjerice, Šibenik je kasno sinoć mjerio samo 17 stepeni, a Split 18. Na Zvjezdanom selu Mosor temperatura je pala na 15, Na Velikom Kablu 11, s najviši vrh Hrvatske, Sinjal na Dinari, mjerio je 9 stepeni Celzijusa.

Vrijeme će se tokom petka i u dane vikenda stabilizirati, ali nova još jača promjena vremena očekuje nas u ponedjeljak. Bit će to uvod u pravu jesensku sedmicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak