Izvještaj: Ko je i gdje skrivao Ratka Mladića?

Radiosarajevo.ba
Izvještaj: Ko je i gdje skrivao Ratka Mladića?

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević uputio je glavnom tužiocu Haškog tribunala Sergu Brammertzu izvještaj o istrazi o predmetu jataci haškog optuženika Ratka Mladića, objavljeno je u srbijanskom listu Danas. 

U ovom momentu pod istragom da su skrivale Mladića nalazi se šest osoba, dok je još sedam u pretkrivičnom postupku

Prema izvoru tog lista, izvještaj je vrlo iscrpan, a u njemu se navodi cjelokupno kretanje Mladića od donošenja Zakona o saradnji s Haškim tribunalom u maju 2002, pa do njegovog hapšenja maja 2011.     
 
Mladić se krio u vojnim objektima do usvajanja pomenutog zakona zahvaljujući naredbi komandanta Prve armijske oblasti, s kojom je bio upoznat načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, protiv koga bi takođe bila otvorena istraga da nije već na optužnici Haškog tribunala. 

Deset stanova

Kako se navodi, od 15. maja pa do 1. juna 2002, podršku Mladiću je davao i načelnik Vojne sigurnosti penzionisani general Aco Tomić koji je nedavno i saslušan o ovim navodima pred istražnim sudijom Višeg suda u Beogradu. Tomić je osumnjičen da je u objektima Vojske Jugoslavije, na više adresa u Beogradu i unutrašnjosti Srbije, Mladiću organizovao skrivanje i svakodnevni život - u vojnom objektu "Stragari", a zatim u vojnim objektima "Cer" i "Krčmar".

Nakon toga ga je preuzela mreža saradnika iz Vojske Republike Srpske koja ga je krila u deset stanova na Novom Beogradu i Sremskoj Mitrovici, da bi ubrzo bio prebačen u selo Ljuba, a zatim u mjesto Mala Moštanica kod Beograda. Upravo u Moštanici 5. aprila 2006. Mladić se izvukao za dlaku jer kuća u kojoj se nalazio nije pretresena, pošto nije bilo vlasnika da otvori vrata policiji, pa se odustalo od pretresa te kuće.

Dva dana kasnije Mladić odlazi u Lazarevo autobusom kod svog rođaka Branislava Mladića koji je nedavno i postigao dogovor o priznanju krivice s Tužilaštvom u zamjenu za godinu dana zatvora, uslovno na tri godine. O ovom sporazumu sud bi trebalo da odlučuje 8. avgusta, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak