Izručenje na čekanju

Radiosarajevo.ba
Izručenje na čekanju

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader najvjerovatnije neće biti izručen Hrvatskoj ove sedmice, a pitanje je da li će biti i naredne sedmice, rekao je jedan od Sanaderović advokata Goran Suić. Suić, koji je posjetio svog klijenta u pritvoru u Salcburgu, rekao je da ni Sanader nema nikakvih informacija kada će i na koji način biti izručen.

"Sa austrijske strane niko ga nije kontaktirao", istakao je Suić i dodao da je Sanader spreman za povratak i da jedva čeka da dođe i odgovori na sumnje Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

U Hrvatskoj se nekoliko mjeseci vodi šest istraga protiv bivšeg primijera, zbog čega je od Austrije zatraženo njegovo izručenje. Sud u Salcburgu odlučio je 9. maja da Sanader može biti izručen Hrvatskoj koja ga u više slučajeva tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja, ali se on žalio na tu odluku, pa je kasnije odustao.

Sanader je po hrvatskoj potjernici uhapšen u Austriji 10. decembra 2010. godine i od početka se protivio izručenju Hrvatskoj, uz obrazloženje da tamo ne bi imao pravedno suđenje. Nedavno je njegov advokat Goran Suić izjavio da je Sanader promijenio mišljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak