'Izjednačavanje odgovornosti u ratu nije pomirenje'

Radiosarajevo.ba
'Izjednačavanje odgovornosti u ratu nije pomirenje'

Govor predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda o radu Haaškog tribunala izazvao je malo pozornosti medija, jer je vijest o masakru u Šumadiji gdje je ubijeno 13 osoba bila na svim naslovnicama, javlja Fena.

Među rijetkim komentarima na Nikolićev nastup u OS UN, izdvaja se ocjena direktorice Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić da je srbijanski predsjednik u svom govoru "nekoliko puta upotrijebio riječ pomirenje, ali uvijek pogrešno".

"Izjednačavanje odgovornosti u ratu nije pomirenje", rekla je Kandić za B92, pitajući se zašto predsjednik (Nikolić) tako govori, te ocijenila da je "veliki pomagač" u tom konceptu i njegov savjetnik Oliver Antić, profesor na Pravnom fakultetu.

Kandić je naglasila da su presude hrvatskim generalima Anti Gotovini iMladenu Markaču "iste kao i presuda bivšem načelniku glavnog štaba Vojske Jugoslavije" generalu Momčilu Perišiću, te da je u oba slučaja "zaštićena država".

"Tokom ovih godina, došla sam do toga da je u slučaju bivše Jugoslavije uslov svega imenovati žrtve, ali i policajce, vojnike i pripadnike drugih postrojbi kako bi znali koliki je tačno gubitak, broj koji se temelji na imenima. Kada dobijemo to, cifru oko 130.000 ljudi, onda mi vidimo sliku o tome šta se dogodilo. Onda i te presude tako moramo posmatrati", istaknula je Nataša Kandić.

Nataša Kandić ocijenila je pogrešnim i obećanja ICTY-ja da će "pridonijeti pomirenju".

"To nije njegov zadatak, oni mogu pomoći, ali....kad god se donese oslobađajuća presuda, u javnosti je percepcija da nema zločina", navodi Kandić.

Centar za euroatlantske studije iz Beograda (CEAS) osudio je nastup predsjednika Tomislava Nikolića u Općoj skupštini, a u saopćenju naveo kako se osuda posebno odnosi na dijelove govora koji "insistiraju na dokazima i presudama neutemeljenim činjenicama o potrebi uspostavljanja simetrije zločina i jednakog kažnjavanja svih aktera sukoba na prostoru bivše Jugoslavije tokom 90-ih".

Ta organizacija naglašava kako bi "zapadni Balkan 2013. godine bio mnogonestabilnije i nedemokratičnije mjesto za život da su osuđeni pred Haaškim tribunalom i domaćim sudovima, i dalje na slobodi".

Istodobno, CEAS je zatražio da se o govoru Tomislava Nikolića očituju srbijanski premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, te vicepremijer i ministar obrane Aleksandar Vučić, koji su i predsjednici Socjalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, članica vladajuće koalicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak