Izglasan diskriminatorni zakon o umjetnoj oplodnji

Radiosarajevo.ba
Izglasan diskriminatorni zakon o umjetnoj oplodnji

Na sjednici hrvatskog Sabora u petak 13. jula izglasan je Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji ženama u istospolnim zajednicama zabranjuje umjetnu oplodnju te će time postati još jedan zakon koji diskriminira LGBT osobe u Hrvatskoj, piše portal Queer.hr.

Zakon je izglasan sa 88 zastupnika za (iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, Laburisti, manjine), 45 protiv (iz HDZ-a, HDSSB-a, HGS-a) te 2 suzdržana zastupnika. Tako nije prihvaćen HNS-ov amandman da pravo na medicinski pomognutu oplodnju imaju sve žene bez obzira jesu li u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, a ministar zdravlja Rajko Ostojić je objasnio da je ovo medicinski zakon jer je neplodnost dijagnoza, te je najavio posebne zakone koji dolaze u drugoj polovici godine, s kojim će se uskladiti i ovaj zakon.

Kako izvještava Danas.hr, na sjednici je naročito bio zanimljiv komentar bivšeg ministra zdravstva, Darka Milinovića, koji je prilikom objašnjavanja amandmana rekao kako se izmjenama zakona dopušta ženi da promijeni spol, pa onda zatraži da umjetnu oplodnju i rodi, čime se oduzima pravo djetetu da odrasta uz drugog roditelja, odnosno oca. Milinović je spominjao i Vatikan i "činjenicu da su upravo oni prvi priznali našu državu", te da "dugujemo toliko poštovanja da čujemo što je Sveti otac htio poručiti" o ovom problemu.

Ženska mreža Hrvatske najavila je i pravnu akciju protiv novog zakona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak