Izbori u Albaniji: Važan test demokracije

Radiosarajevo.ba
Izbori u Albaniji: Važan test demokracije


Naredne nedjelje, 23. juna, u Albaniji će se održati parlamentarni izbori na kojima će 3.271.885 birača na 5.508 biračkih mjesta izabrati novu zakonodavnu vlast.

Glavnu utrku na izborima, kako prenosi dopisnik agencije Anadolija, vodit će dva bloka, desni blok Rada, blagostanja i integracija pod vodstvom vladajuče Demokratske partije i lijevi opozicioni blok Savez za evropsku Albaniju pod vodstvom opozicione Socijalističke partije Albanije.

Na parlamentarne izbore izaći će 67 političkih partija, i to 25 partija u sklopu bloka Rada, blagostanja i integracije, 40 partija u sastavu opozicionog ljevičarskog bloka Saveza za evropsku Albanijum te partije Novog demokratskog pokreta i Crveno-crni savez, koje će na izbore izaći sa samostalnim listama.

Opozicioni blok Savez za evropsku Albaniju na izbore izlazi pod sloganom „Za buđenje“, a u njegovom sastavu je i partija Socijalističkog pokreta za integracije koja je do aprila bila u vladajućoj koaliciji, a koja je izašla iz vlasti nakon čega je joj premijer Albanije i predsjednik Demokratske partije Sali Berisha oduzeo tri ministarstva koja su vodila ministri iz te partije.

Pored dva bloka, na izborima će se samostalno natjecati samo dvije političke partije. Jedna od njih je Novi demokratski pokret bivšeg zamjenika albanskog premijera Bamira Topija, osnovan 30. aprila 2012. i Crveno-crni savez predsjednika Kreshnika Spahijua.

Na izborima će se birati 140 poslanika u albanski parlament s mandatom od četiri godine, a koji će učestvovati u sastavljanju nove vlade Albanije.

Premijer Albanije i predsjednik Demokratske partije Sali Berisha će biti na izbornoj listi Tirane, dok će njegov glavni oponent, predsjednik Socijalističke partije Edi Rama, biti kandidat u Vlori na jugu zemlje.

Ukupan broj registriranih birača u Albaniji je 3.271.885, a 157.000 birača će prvi put biti u prilici da iskoristi građansko pravo i glasa na jednom od ukupno 5.508 biračkih mjesta u zemlji.

Predstojeći izbori u Albaniji su važan test demokracije u toj zemlji. Za nadgledanje regularnosti izbora bit će angažirano oko 3.000 domaćih i stranih posmatrača, od kojih je 430 posmatrača Evropske organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE).

Izborna komisija Albanije zatečena je svojevrsnom krizom uoči parlamentarnih izbora, jer od ukupno sedam, u njenom sastavu trenutno rade samo četiri člana. Naima raskol unutar vladajuće koalicije i istupanje Socijalističkoh pokreta za integracije iz vlasti rezultirao je i povlačenjem njihova tri člana iz Izborne komisije. Još nije poznato da li će upražnjena mjesta biti popunjena prije ili poslije izbora.

Sve ankete i analitičari predviđaju slijepu utrku između dva politička bloka, a rijetko ko je dao bilo kakvu prednost jednom od njih.

Posljednji parlamentarni izbori u Albaniji održani su 2009, a nakon njih je formirana koaliciona vlast Demokratske partije i Novog demokratskog pokreta za integracije. Podsjećamo da je Demokratska partije pobijedila i na izborima 2005. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak