Iz prodaje povučen dimljeni losos Klarom delicije

Radiosarajevo.ba
Iz prodaje povučen dimljeni losos Klarom delicije


Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede danas je naredilo povlačenje proizvoda Losos hladno dimljeni, u pakovanju od 100 grama s rokom upotrebe 7. maja 2013., kojeg uvozi kompanija Klarom delicije, a u kojem je utvrđena veća količina bakterije Listeria monocytogenes, pa se potrošačima savjetuje da ga ne konzumiraju.

Zemlja porijekla spornog proizvoda je Norveška, a uvoznik za Hrvatsku zagrebačka kompanija Klarom delicije d.o.o.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja upozorila je ministarstvo na ovaj proizvod zbog utvrđene prisutnosti veće količine bakterije Listeria monocytogenes u toj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Listeria monocytogenes je patogena bakterija koja konzumacijom kontaminirane hrane već i kod niskih infektivnih doza uzrokuje infekcije koje mogu biti visoko rizične za zdravlje potrošača.

Uzimajući u obzir da je Listeria monocytogenes pronađena u proizvodu koji je namijenjen konzumaciji bez prethodne termičke obrade, inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da konzumacija proizvoda može imati štetan utjecaj na zdravlje ljudi, navode iz Ministarstva.

Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili, savjetuju da ga ne konzumiraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak