Ivo Sanader odveden u zatvor u Remetincu

Radiosarajevo.ba
Ivo Sanader odveden u zatvor u Remetincu

Bivši hrvatski premijerIvo Sanader odveden je u zagrebački zatvor u Remetincu nekoliko minuta nakon čitanja nepravomoćne presude kojom je u slučajevima Hypo i Ina-Mol osuđen na deset godina zatvora.

Proglašen krivim: 10 godina zatvora za Sanadera

USKOK je za Sanadera tražio 15 godina zatvora, a zagrebački Županijski sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu od deset godina. Uz dosuđenu zatvorsku kaznu, naloženo mu je da mora vratiti milione - nezakonito pribavljene u aferama Hypo i Ina-MOL

U pratnji policije, Sanader je, nakon procesa, odveden sa stražnjeg ulaza suda na Zrinjevcu te je ubrzo stigao u Remetinec. Prilikom odlaska kolone vozila u blizini suda nalazila se manja skupina građana koja je uz jedan uvredljiv transparent povikala kako je "svaka kazna za Sanadera preblaga". 
   
Budući je osuđen na kaznu veću od pet godina odmah mu je po sili zakona određen istražni zatvor, što znači da će pravomoćnost odluke čekati iza rešetaka. Sanader je već bio u Remetincu, nakon što su ga lani austrijske vlasti izručile Hrvatskoj. Inače, Sanader se sa slobode branio nakon što je dao jamčevinu u vrijednosti 12,6 miliona kuna (oko 3,2 miliona KM), što je najveća jamčevina u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Branitelji Ive Sanadera najavili su žalbu na osuđujuću presudu njihovom branjeniku te ocijenili kako imaju osnova za uspjeh. Ustvrdili su kako odbrana ima osnova za žalbu i realne osnove da uspije u žalbenom postupku. Na upit kakva je bila reakcija Sanadera nakon čitanja presude Prodanović je kazao: "Kako može reagirati čovjek koji je dobio deset godina zatvora?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak