Ivo Sanader je ponovo saborski zastupnik

Radiosarajevo.ba
Ivo Sanader je ponovo saborski zastupnik
Ivo Sanader is back

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader danas je u Hrvatskom saboru položio zastupničku zakletvu kojom je ponovo, nakon sedam godina, počeo obnašati zastupnički mandat.

Nakon što je predsjednik Sabora Luka Bebić pročitao tekst prisege, Sanader je izgovorio: "Prisežem", na što mu je Bebić čestitao i poželio uspjeh u radu. Nakon toga začuo se pljesak tek dva do tri para ruku. To su navodno bili Jerko Rošin, Mario Zubović i Ivan Čehok, prenosi Danas.hr.

Prije ovog čina, Hrvatski sabor je većinom glasova podržao izvještaj Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je prije dva dana jednoglasno zaključilo da su ispunjeni zakonski uvjeti za prestanak mirovanja Sanaderovog zastupničkog mandata. Sanader je 14. oktobra podnio zahtjev za aktiviranje mandata, kojega je "iz osobnih razloga" stavio u mirovanje 9. jula 2009. Svoju zastupničku dužnost u Saboru može početi obnašati već danas, osmog dana nakon podnošenja tog zahtjeva. Zbog toga danas prestaje zastupnički mandat HDZ-ovoj zastupnici Željani Podrug, koja je mijenjala Sanadera u Saboru, javlja Fena.

"Kao što znate, bio sam odlučio potpuno se povući iz hrvatske politike. Međutim, nevjerojatni razvoj događaja poslije mog odlaska iz politike praktički me natjerao da aktiviram saborski mandat. Nadam se da ću zajedno s kolegama u Hrvatskom saboru doći do razloga onih koji su doveli do ovako nevjerojatnog i nedemokratskog razvoja događaja koji je apsolutno neprimjeren europskim demokratskim standardima, ali i u demokratskim zemljama u svijetu", izjavio je Sanader izlazeći iz sabornice. Odbio je nakon toga govoriti pa čak i pojasniti što po njemu znači taj "nedemokratski razvoj događaja", prenosi Danas.hr.

Kako navodi ovaj portal, veliko je pitanje gdje će, nakon svog naprasnog povratka, sjediti Ivo Sanader. Danas je sjedio na mjestu svoje zamjenice, no čelnici HDZ-a se protive ovome i ne žele Sanadera u svojim redovima. Priča se da će sjediti sa lijeve strane, među SDP-ovcima, ali je i to demantirano.

Ni dandans nije jasno zašto je Ivo Sanader dao ostavku na mjesto premijera u julu 2009. godine, kada je na njegovo mjesto postavljena Jadranka Kosor. Pričalo se o ogromnim aferama sa korupcijom, da pati od neizliječive bolesti, da je ucijenjen, da je homoseksualac, a najnovije glasine odnose se na njegovo učešće aferi Hipo banke. No on je uporno ponavljao da je ostavku dao iz osobnih razloga. Jednako iznenađenje cjelokupnoj hrvatskoj javnosti priredio je prije desetak dana kada se vratio nakon duljeg boravka u inostranstvu, te je izrazio namjeru da se ponovo aktivira u političkom životu. Njegova nekadašnja stranka HDZ ga se odriče, no Sanader je iskoristio zakonske mogućnosti i ponovo se aktivirao u Saboru.

Ankete pokazuju da se građanima ne dopada ova njegova odluka, a rijetko koji zastupnik komunicira sa Sanaderom, prenose hrvatski mediji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak