Ivo Josipović: Dobro došli dragi Bosanci i Hercegovci

Radiosarajevo.ba
Ivo Josipović: Dobro došli dragi Bosanci i Hercegovci

"Čitam, neki s prezirom i omalovažavanjem, gotovo rasistički, govore o turistima-gostima iz susjedne BiH. Svaki je gost dobro došao u Hrvatsku, posebno prijatelji iz BiH. Uživajući u ljepotama Hrvatske, šire prijateljstvo, stvaraju nova poznanstva, ali i jačaju naše gospodarske rezultate. Ovdje većina ljudi ne mjeri goste samo po tome koliko im je debeo novčanik. Zato, dobro došli dragi Bosanci i Hercegovci!", poručio je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović na svom Facebook profilu.

Povod za ovu poruku bio je govor mržnje u tekstu'Gosti koji su višak' kojeg je 19. jula u tjedniku Makarsko primorje objavio izvršni urednik Ivo Ćurković, a u kojem se obrušio na goste iz BiH kazavši da su oni "kampanjski gosti koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati".

Bosanci, raus!

Ćurković tako opisuje kako ljeti vikendima brojni autobusi dolaze u Makarsku, a "već sam izgled autobusa pokazuje da se tu ne radi o gostima koji su spremni nešto potrošiti na izletu". "Njihov je cilj dokopati se dijela plaže, sunčati se i kupati, te navečer natrag kući", piše Ćurković, pa još napominje i kako ti isti gosti mokre u moru, "a WC koriste samo u krajnjoj potrebi", odnosno - "opterećuju komunalni sustav od parkiranja do prometa i kanalizacije i to sve besplatno".

Ćurkovićeve 'gotovo rasističke tvrdnje', kako ih je nazvao Josipović, neodoljivo podsjećaju i na izjavu HTV-ove voditeljice Dijane Čuljak, koja je lani također optužila goste iz BiH da zauzimaju mjesta na plaži, zbog čega se naknadno ispričala.

Hoće li se za svoje rasističke uvrede ispričati i Ivo Ćurković, čiji rad u Makarskom primorju plaćaju stanovnici Makarske, budući da se list financira iz proračuna grada, nije nam poznato. No, žalosno je da se službeno glasilo grada iskoristilo u promociju gnusnih i rasističkih uvreda, koje srećom - barem sudeći po komentarima na objavljen tekst - nisu naišle na odobravanje građana.

Ministarstvo turizma na čelu sa ministrom Damirom Bajsom također je reagiralo na napis Makarskog primorja, u kojemu se gosti iz BiH spominju u negativnom kontekstu, prenosi Danas.hr.

'Ministarstvo turizma, kao i nekoliko puta ranije, izražava stajalište kako su     svi naši gosti dobrodošli, neovisno o zemlji iz koje dolaze, te da ne postoje gosti prvog i drugog reda, a prema svima njima se mora jednako postupati. Ovo se svakako odnosi i na goste iz Bosne i Hercegovine, koji našu obalu i ove godine posjećuju u povećanom broju', navode u priopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak