Ivica Dačić: S popisa skidamo dva imena, jedno je Severina i još jedna pjevačica

9
Radiosarajevo.ba
Ivica Dačić: S popisa skidamo dva imena, jedno je Severina i još jedna pjevačica

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić gostujući jutros, 28. augusta, na TV Prva kazao je kako nema nikakvih popisa koji bi nalagali zadržavanje državljana Srbije na granici, već da takav popis postoji samo za strance.

"Ali već danas će ova dva imena s njega biti skinuta. Jedno je Severina i još jedna pjevačica... I sam predsjednik Vučić je rekao da je to glupo pa će biti skinuto", "objasnio" je Dačić kako funkcioniše procedura na granici.

"Popisa je bilo i bit će, a cilj je da se država zaštiti i da se ne blati", kazao je Dačić.

Naselje u Sarajevu ostalo bez kontejnera: Kontaktirali smo Općinu i Rad, evo šta su nam rekli

Dodao je kako, kao i svaka policija u svijetu, i srbijanska ima niz popisa na granici, evropskih, pa američkih, pa popisa kriminalaca...

Osvrnuvši se na "slučaj Severina", koji je podigao veliku prašinu, Dačić je objasnio da svaka država ima suvereno pravo ne pustiti vas bez ikakvog obrazloženja.

Ivica Dačić se oglasio povodom incidenta na granici: Ovo je razlog Severininog zadržavana

"U Hrvatskoj slušaš radio u autu i ideš u zatvor, i to nije problem, nisam nigdje vidio da neko od njih vraća Hrvatsku u srednji vijek. (...) Policija će uvijek imati popise osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju ili pojačan nadzor, a ti su razlozi vezani uz kriminal i terorizam." 

"Slušate li vi šta govorim, jeste li slušali šta govorim... Ljudi? Koji ljudi? Pa ti misliš da ja sjedim u uredu i gledam ko prelazi granicu, pa kažem, ajde drži se ovih sat, ovih dva, ovih šest sati...", ražestio se Dačić.

"Pa dođem ja u Ameriku, ja sam ministar vanjskih poslova, i on mi kaže možeš li pričekati... Ja čekam 10 minuta, onda on kaže pođi sa mnom u imigracijski ured, i drže me pola sata i što je to... Jesam li ja Severina ili nisam Severina, pa nikome nije bitno. To su standardne procedure koje primjenjuju sve zemlje svijeta, nekome sam ja problem, nekome ono što ja kažem... Meni se to u Americi dogodilo 100 puta, je l to normalno, je l se neko bunio, neko žalio... Zašto ja ne mogu otići na Kosovo?" zapitao se Dačić.

U Srbiji odavno postoje verbalni delikt i crne liste: Mnogi su bili na mjestu Severine

Dačić je kazao i da misli da se svi trebaju zapitati u kakvom se stanju nalazi regija kad je Severina glavni problem.

"Ako vi imate situaciju da na Kosovo ne može doći naš patrijarh... Ja ne mogu doći, naši ministri ne mogu ići u Hrvatsku, naši državni službenici kad god idu u Hrvatsku pola sata-sat se razgovara s njima na granici. Sjećate se da je Hrvatska donijela odluku da zabrani ulazak u Hrvatsku određenim CG političarima srbijanskog porijekla i to nije problem! To je demokratija, to je Evropa, to je sloboda", napominje Dačić ocijenivši kako je to licemjerno i cinično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak