Ivica Dačić: Pozicija Srbije nije laka, ali želimo dogovor

Radiosarajevo.ba
Ivica Dačić: Pozicija Srbije nije laka, ali želimo dogovor


Predsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je insistirao na tome da se dijalog sa Prištinom produži do 2. aprila i istakao da Srbija u tom periodu mora "dobro da odmeri snage i realnu politiku koju će da vodi", javlja agencija Anadolija.

Dačić je, u obraćanju novinarima na brdu Straževica, gdje je položio vijenac u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, naglasio da Srbija želi da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, jer bi na taj način izmijenila geopolitičku i geostratešku poziciju koja, kako je kazao, "nije laka jer u okruženju nema kome da se obrati za podršku".

''Naši prijatelji su daleko da bismo sa njima pravili planove o ulasku u drugačije unije u uslovima kada je Srbija okružena sa EU-om i NATO-om i kada nema prijatelja na toj strani sveta. Mi želimo dogovor i kompromis, ali da bi se to postiglo, mora da bude postignut, ako ne maksimum, onda bar minimum pravednosti za sve strane'', rekao je srbijanski premijer.

Dačić je ponovio da Srbija insistira na zajednici srpskih opština koja će imati određenu ulogu i neće se svoditi na protokol, kao i da se rješenje ne može tražiti u standardnim formama.

On je ocijenio i da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton želi da se dijalog Beograda i Prištine završi prije podnošenja njenog izveštaja 16. aprila.

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić položio je danas vijenac na Spomenik nastradalim pripadnicima Vojske Srbije na brdu Straževica, u Rakovici kod Beograda, u okviru obilježavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje je počelo na današnji dan prije 14 godina.

Kako je navedeno u saopćenju iz Vlade Srbije, "Dačić je poručio da je 24. mart dan kada svi, bez obzira na političko opredelenje, treba da se sjete onih koji su dali živote za odbranu otadžbine, sa nadom da u budućnosti više niko neće morati da gine za Srbiju".

''Nadam se da više nećemo morati da ginemo za Srbiju, već da živimo i radimo za nju, tako da svako ulaže najviše što može'', kazao je Dačić i istakao da su problemi, koji su postojali u Srbiji prije 14 ili 20 godina, i dalje isti.

Polaganjem cvijeća i vijenaca i odavanjem pošte žrtvama danas se u Srbiji obilježava 14 godina od početka NATO akcije na tadašnju SRJ, kada je, prema podacima Vlade Srbije, tokom 79 dana ubijeno najmanje 2.500, a ranjeno i povrijeđeno više od 12.500 ljudi.

NATO bombardovanje Srbije započelo je 24. marta 1999. godine, a posljednji napad izvršen je 10. juna te godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak