Istočna Evropa nakon ekonomske krize

Radiosarajevo.ba
Istočna Evropa nakon ekonomske krize

Glavni ekonomista Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj /EBRD/ i specijalni savjetnik predsjednika EBRD-a Erik Berglöf izjavio je da postoji određeni osjećaj da je dotaknuto dno krize, ali da će oporavak tokom sljedeće decenije biti spor i dug.

"Istočna Evropa vjerovatno neće bilježiti tako visok ekonomski rast kakav je imala prije krize. Kapital koji će stizati u region biće skuplji, a mogu se očekivati i dalja kreditna smanjivanja", ocijenio je Berglöf.

On je dodao da u međuvremenu predstoji još mnogo neizvjesnosti i u narednih tri do pet godina biće jasnije u kom pravcu se kreće svijet.

"Već smo bili svjedoci nekih društvenih nemira u istočnoj Evropi. Ali, ipak, kada se bolje razmotre ti specifični slučajevi, ponekad uzroci nemira leže najprije u nesposobnosti vlada da podjele punu informaciju o onome što se dešava. Mnogi lideri nisu bili otvoreni, jasni i iskreni o krizi. Ljudi se neki put osjećaju kao da su prevareni kada je riječ o silini krize", rekao je Berglöf.

Prema njegovim riječima, rast nezaposlenosti mogao bi da izazove veliki pritisak na budžete pogođenih zemalja, da izazove sukob između onih koji imaju posao i onih koji ga nemaju, da podstakne političke nemire, da izazove moguće obaranje vlada...

On je dodao da dugoročno gledano, istočna Evropa treba ekonomski da raste brže od zapadne Evrope.

"Za sada ne znamo tačno koji će model kapitalizma pri tome usvojiti, ali to je sporedno u odnosu na korak naprijed ka boljem životnom standardu, političkim i finansijskim integracijama", zaključio je Berglöf.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak