Inzko razgovarao sa Dačićem o situaciji u BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko razgovarao sa Dačićem o situaciji u BiH


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko tokom današnje posjete Beogradu sastao se sa premijerom Srbije i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, javio je novinar agencije Anadolija.

Inzko je upoznao Dačića sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini u svjetlu njegovog nedavnog obraćanja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda i sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, održane prošle sedmice u Sarajevu.

Tokom sastanaka, Inzko je, kako je ranije saopćeno iz OHR-a, izrazio zabrinutost zbog neuspjeha vodećih političkih lidera i institucija BiH da ispune uslove potrebne za integraciju u evropske i euroatlanske strukture, što bi omogućilo napredak zemlje.

Inzko je ocijenio kako taj neuspjeh "predstavlja jasan kontrast pomacima ostvarenim u susjednim zemljama gdje su politički lideri pokazali jasnu spremnost da vode procese naprijed".

Visoki predstavnik će tokom susreta sa srbijanskim zvaničnicima, kako je jučer najavljeno iz OHR-a, pozdraviti izraženu spremnost srbijanskih zvaničnika da rade na daljnjem razvijanju saradnje u regionu, a posebno saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Osim sa Dačićem, visoki predstavnik u BiH će danas u Beogradu imati sastanak i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak