Incident u Poreču: Nastavnica fizički napala učenika (12)

2
Radiosarajevo.ba
Incident u Poreču: Nastavnica fizički napala učenika (12)

U VIRC-u u Poreču svake godine boravi više od 1600 djece i preko 200 odgajatelja, koji organiziraju aktivnosti tijekom 11 dana boravka. Nedavno je Zveza prijateljev Maribor (ZPM) na svojoj internetskoj stranici objavila izvještaj o incidentu koji se dogodio u ponedjeljak, 8. jula.

Kako su naveli, jedna nastavnica neprimjereno reagirala na kršenje kućnog reda od strane 12-godišnjeg učenika 6. razreda osnovne škole.

"Dijete je vikalo, što je za neke prisutne predstavljalo smetnju u bivališnom dijelu VIRC-a, što su odgajatelji pokušali spriječiti", izjavio je Božidar Raušl, tajnik ZPM-a.

Nastavljeno suđenje Vasviji Vidović: Svjedok iznio nove detalje

Prema njihovim riječima, nastavnica, koji nije bila glavna nastavnica te grupe djece, upotrijebila je fizičku silu kao odgovor na djetetovo ponašanje, što je ZPM Maribor ocijenio kao krajnje neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje.

Prema internim pravilima i kodeksu etičkih načela odgajatelja, odgajateljica je odmah udaljena iz ustanove i poslana kući. Roditelji su odmah obaviješteni o incidentu, a dijete je nakon pregleda kod ljekara i dogovora s upravom i roditeljima nastavilo s ljetovanjem prema vlastitoj želji.

ZPM Maribor je prijavio incident nadležnoj Policijskoj postaji Maribor, koja provodi istragu u vezi s događajem, piše 24ur.

Bitni savjeti za roditelje: Kako sačuvati djecu od toplotnog udara

"Primili smo prijavu iz koje je vidljivo da je počinjeno kazneno djelo na području Hrvatske. Policija prikuplja informacije o tome", rekli su iz PU Maribor.

Sve daljnje informacije bit će dostupne nakon završetka internih procedura i povratka smjene u Maribor.

Saobraćajna nesreća u Bijeljini: Jedanaestogodišnji pješak teško povrijeđen

"Već sada možemo potvrditi da je  nastavnici izrečena interna zabrana sudjelovanja u ljetovanjima ili drugim programima koje organizira ZPM", dodao je Raušl.

"Izrazito žalimo zbog ovog incidenta koji baca loše svjetlo na našu organizaciju i naš dosadašnji rad, u kojem svake godine nastavnici pružaju izvrsne usluge, što potvrđuju i djeca i roditelji. Sigurnost i dobrobit djece uvijek nam je prioritet."

Raušl je također istaknuo da se u 71-godišnjoj historiji ZPM Maribor ne sjeća sličnog incidenta, što dodatno potreslo organizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak