Imovina hrvatskih bogataša pod lupom

Radiosarajevo.ba
Imovina hrvatskih bogataša pod lupom

Porezna uprava Republike Hrvatske pozvat će uskoro petstotinjak građana Hrvatske da objasne velike nesrazmjere između vrijednosti svoje imovine i prihoda koje su prijavili posljednjih godina i na koje su platili poreze. Na takav potez u Ministarstvu financija odlučili su se nakon prvih kontrola preko OIB-a (osobni identifikacijski broj).

Odgovara li nečija imovina prihodima koje je prijavio u svojoj kartici, Porezna uprava može provjeravati u svakom trenutku zahvaljujući OIB-u i pitanje je zašto se to dosad nije činilo.

„Razlika je vidljiva iz aviona, pa je nejasno zašto se to dosad nije provjeravalo. Ne može netko godinama prijavljivati mjesečni prihod u visini prosječne plate i u tih nekoliko godina steći imovinu vrijednu milione kuna ili čak milione eura, od skupih stanova i jahti do apartmana i automobila", kaže sagovornik Novog lista, prenio je Net.hr.

Građani koji su tako "sposobni" dobit će priliku poreznicima objasniti kako su stekli imovinu, odnosno šta je izvor prihoda kojim su priskrbili bogatstvo u nekretninama i pokretninama. Ukoliko se pokaže da su do te imovine došli zahvaljujući prikrivanju prihoda, porezna uprava može ponovno procijeniti njihov prihod i obračunati im porez koji moraju platiti.

No, s obzirom na zastaru, poreznici će to moći učiniti samo za razdoblje od 2009. do danas.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak