Idi u svoju Bosnu i jedi sirotinjsku kalju

Radiosarajevo.ba
Idi u svoju Bosnu i jedi sirotinjsku kalju


Svjedoci smo stalne diskriminacije djece od strane njihovih vršnjaka na osnovu njihovog socijalnog statusa kao što je to bio slučaj sa djevojčicom u Hrvatskoj, koju su zlostavljali jer jedina nije posjedovala iPhone i nije nosila Diesel. Novi slučaj zlostavljanja djece u školama također se desio u Hrvatskoj, a radi se o dječaku kojeg vršnjaci maltretitaru zato što je iz Bosne i Hercegovine.

Porodica učenika šestog razreda u Donjoj Zelini u Hrvatskoj prije godinu i pol doselila u ovo mjesto, a to je razlog što ga u školi ne vole, tvrdi revoltirani otac. Dijete se teško nosi sa šikaniranjem, škola ništa ne poduzima, zbog čega otac jedino rješenje vidi u ispisivanju svog sina iz ove škole.

"Preselit ću svog 12-godišnjaka u drugu školu, jer ne vidim način kako da spasim svoje dijete višemjesečne torture, vrijeđanja, ponižavanja, pa čak i fizičkog nasilja od strane njegovih vršnjaka i starijih učenika. Nastavit će se školovati u drugoj školi, jer ova ne poduzima ništa da se nasilje zaustavi, a ja i supruga bojimo se za psihičko i fizičko zdravlje svog djeteta", stoji u pismu koje je prošle sedmice otac dječaka G.Ž. poslao na adrese Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ureda pravobraniteljice za djecu poslao G. Ž., piše Novilist.hr.

Osim fizičkog i verbalnog nasilja, otac je nadležne institucije upozorio na još jedan problem s kojim se njegov sin, kako tvrdi, suočio: diskriminaciju i govor mržnje upućen učenicima koji su porijeklom iz BiH. Otac koji se i sam susreo sa ksenofobičnim ispadima svojih komšija tvrdi kako se on za razliku od svog sina uspješno nosi sa provokacijama, a škola na šikaniranje njegova sina, tvrdi, uopšte ne reaguje.

"Mojeg su sina više puta nepravedno optužili za nepodopštine koje uopšte nije napravio. Dok mene zovu iz škole za svaku sitnicu, kad su mog dječaka školski kolege izgrizli po nogama, nisu ga odveli ni doktoru",  priča G. Ž. Priznaje kako njegov sin nije uzornog ponašanja, već je naprotiv prilično živo dijete, ali time nije zaslužio da ga zlostavljaju.

Svakodnevno vrijeđanje počelo je, kaže, već u školskom autobusu, gdje su dječaku počeli psovati 'majku bosansku', nazivati ga četnikom i drugim pogrdnim imenima. "Odi si u svoju Bosnu i jedi si svoju sirotinjsku kalju", jedna je od izjava koje je dječak bio prisiljen slušati.

"Nisam to mogao trpjeti, pa sam ga počeo sam voziti u školu", kaže otac. Isto je, međutim, njegov sin doživljavao i u školi, gdje se grupica đaka, tvrdi otac, urotila protiv njega. Spletkarenje i lažno optuživanje toliko je, kaže, frustriralo njegova sina da je jednog dana izjavio kako će se baciti u bunar pa se u školi nitko više na njega neće žaliti.

Ministarstvo obrazovanja tragom ovog pisma poslalo je inspekciju u školu u Donjoj Zelini.

Djevojčicu vršnjaci zlostavljali jer je siromašna

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak