I Tadićeva stranka zvanično podržala REKOM

Radiosarajevo.ba
I Tadićeva stranka zvanično podržala REKOM


Vladajuće demokrate (DS Borisa Tadića) u Srbiji zvanično su podržale inicijativu za osnivanje regionalne komisije koja će se baviti utvrđivanjem činjenica o žrtvama ratnih zločina na teritoriji bivše SFRJ. To će, uz već dobijenu podršku brojnih lidera regiona, dovesti do toga da REKOM preraste u međudržavnu inicijativu da se o žrtvama govori imenom i prezimenom, a ne brojkama kao do sada, javlja Slobodna Evropa.

Najmanja podrška u Hrvatskoj

Najveću podršku građana REKOM ima na Kosovu, dok je najmanja u Hrvatskoj nakon haške presude generalima, no inicijatori vjeruju da će se i to promijeniti.

“Sve žrtve zaslužuju istinu”, istakli su lideri Demokratske stranke na sastanku sa predstavnicima inicijative za REKOM i tako postali treća politička partija u Srbiji koja je dala svoj potpis koaliciji koju čini 1.500 nevladinih organizacija iz cijelog regiona.

Potpredsjednica DS-a Jelena Trivan pozvala je članstvo, ali i druge partije da slijede njihov primjer.

“Da ova inicijativa bude uspješna, Demokratska stranka će učiniti ne samo na ovom deklarativnom, već i na operativnom nivou, pomažući civilnom sektoru da ona u jednom trenutku postane i inicijativa svih država. I ono što je najvažnije, da svi mi taj proces vodimo na način koji neće otvarati stare rane i polemike, stara prebrojavanja, nego da doprinosi procesu razumijevanja i pomirenja”, kazala je Trivan.

“I da doprinese pamćenju”, nadovezuje se direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, ističući da bez podrške političara ova inicijativa ne može ostvariti svoj cilj.

Naprednjaci i šešeljevci protiv

REKOM je u Srbiji prethodno dobio podršku predsjednika Borisa Tadića, a slijedili su ga predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, te predsjednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Potpis za REKOM dali su i lideri Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, no podrške neće biti kada je riječ drugim, desno orijentisanim partijama u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak