Hrvatski sindikati: Potpisi i bez referenduma upozorenje Vladi

Radiosarajevo.ba
Hrvatski sindikati: Potpisi i bez referenduma upozorenje Vladi
Vlada se oslanjala na to da sindikati neće skupiti dovoljno potpisa (Foto: Cropix)

Za organiziranje referenduma u Hrvatskoj potrebno je prikupiti najmanje 700.000 potpisa. Sindikati su, u namjeri da sporni Zakon o radu stave na referendum, prikupili čak 813.016 potpisa. Vlada Jadranke Kosor potom je uzvratila primjedbama na u godinama finansijske krize nema novca za organizaciju referenduma.

Na to su predstavnici sindikata odgovorili ponudom da se, u cilju uštede, i sam spisak od preko osam stotina hiljada potpisa prizna kao referendum i da se povuku izmjena zakona iz saborske procedure.

Sindikati također traže od Vlade da se obveže da neće predlagati izmjene ZOR-a bez prethodne saglasnosti sindikata. Ako Vlada sve to ne učini, sindikati će krenuti u redovnu proceduru za raspisivanje referenduma, najavio je Matijašević. Istaknuli su da broj prikupljenih potpisa čini 19,9% ukupnog biračkog tijela.

Upitani dokad će čekati Vladin odgovor, u sindikatu su kazali da i tako trebaju još nekoliko dana za sređivanje i fotokopiranje potpisa i druge dokumentacije te da bi prerana predaja dokumentacije mogla rezultirati raspisivanjem referenduma tokom ljeta, što svakako treba izbjeći. Podsjećaju da nema zakonskog roka za predaju listi s potpisima građana, prenosi HTV.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak