Hrvatski novinari ne opravdavaju svastiku za ilustraciju

Radiosarajevo.ba
Hrvatski novinari ne opravdavaju svastiku za ilustraciju

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog  društva (HND) Zdenko Duka ne opravda Matiju Babića, osnivača portala  Index.hr, što je objavio ilustraciju sa šahovnicom u obliku svastike, ali kaže da razumije njegovu poruku, javlja Fena

"Babićeva satira je radikalna, ali važnije je štititi ljude, nego simbole, a nedjeljni referendum pokazao je da se većina opredijelila da neće štititi manjinu", izjavio je sinoć za Hinu predsjednik HND-a Zdenko Duka u povodu poziva na informativni razgovor što ga je  policija uputila Matiji Babiću. 

Svastika i grb: Osnivač portala Index na razgovoru u policiji

Policija je sinoć saopćila da se Babić odazvao pozivu i došao na informativni razgovor te da je, nakon obavljenog inforamtivnog razgovora i  prikupljenih činjenica, utvrđeno kako je Babić počinio prekršaj iz  članka 4. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi  i lenti predsjednika Republike Hrvatske te će protiv njega nadležnom  Prekršajnom sudu biti podnesen optužbi prijedlog redovnim putem. 

Portal Index.hr objavio je da je informativni razgovor u policiji  završen oko 19 sati te da je Babić pušten kući. Index prenosi i kako  je Babić, na upit policije hoće li ilustraciju ukloniti, odgovorio da  nema tu namjeru, a što je sinoć i potvrdila naslovnica tog portala. 

"Index je već deset godina, oduvijek i bez iznimaka, na strani  slabijih, ugroženih, na strani onih koji su u manjini. To ćemo i  ostati bez obzira na cijenu - bio to zatvor, prijetnje smrću ili novčane kazne. Index će ze boriti za manjine, koliko god to bilo  nezahvalno i opasno u zemlji koja naginje fašizmu", izjavio je Matija  Babić, a prenio Index.hr

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak