Hrvatski ministar predlaže da mladi rade bez plate

Radiosarajevo.ba
Hrvatski ministar predlaže da mladi rade bez plate


Hrvatski ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić pripremio je prijedlog novog zakona o poticanju zapošljavanja, koji bi mogao izazvati 'revoluciju' među mladim ljudima, piše Večernji list.

Mrsić je isplaniroao tri velike novosti u sistemu zapošljavanja među kojima je naj bitnija ona o legaliziranju rada bez plate, odnosno "stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa".

Trenutno po hrvatskom zakonu obvezu stručnog osposobljavanja imaju doktori, stomatolozi i drugi koji moraju položiti stručni ispit, a to vrijeme im se priznaje kao staž, a primaju i određenu naknadu.

Mladim radnicima bi bio uplaćivan penzioni doprinos. Također se spominje i mogućnost da bi Hrvatska za te mlade radnike osigurala 1.600 kuna (oko 420 KM) novčane naknade. Ipak, nigdje ne piše da bi taj novac bio isplaćen svakome ko pristane na novi oblik zapošljavanja.

Stručno osposobljavanje za mlade trajalo bi godinu dana za mlade s visokom stručnom spremom, a dvije godine za obrtnička zanimanja, piše piše Večernji list.

Poslodavci oduševljeni idejom

Idej se, očekivano, svidjela poslodavcima, a sindikati su u pregovorima dobili ustupak da nezaposleni kojima država ne osigura 1.600 kuna naknade neće biti brisani iz zavoda za zapošljavanje ako odbiju 'stručno osposobljavanje'.

Mrsić je još predložio da poslodavci neće morati plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje dvije godine ako zaposle mlade bez radnog iskustva ili dugotrajno nezaposlene s burze.

Treći novitet su vaučeri za sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, odnosno posebne knjižice u koje će sezonski radnici lijepiti kupone dan po dan, a koje će poslodavac kupiti od države, piše Večernji list.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak