Hrvatski mediji: Ekološka katastofa iz Bosne i Hercegovine ide prema Dalmaciji

9
Radiosarajevo.ba

Sedmi dan nakon stravične tragedija u Bosni i Hercegovini broj mrtvih u poplavama i nakon klizišta popeo se na 23.

Uz tragedije koje su pogodile brojne porodice, koje su ostale bez svojih najmilijih i krova nad glavom na pomolu je i ekološka katastrofa, čiji će razmjeri biti poznati tek za nekoliko mjeseci kada se voda izbistri.

Od modrozelene smaragdne rijeke Neretve nije ostalo ništa, pišu hrvatski mediji.

Prva noć vikenda u Sarajevu: Policija iz saobraćaja isključila više od 80 vozača

Nema ni zelenila ni smaragda već samo tone otpada koje plutaju prema Jadranskom moru u smeđoj kaljuži, kakva je Neretva postala nakon prirodne nepogode koja je u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine sravnila sa zemljom čitava naselja i odnijela ljudske živote.

Neretva je nizvodno od Jablanice kod Komadinova vrela puna smeća. Pretpostavlja se da je sloj plutajućeg smeća deblji od metra. Jugo kovitla plastične boce koje lupajući jedna od drugu i ostali kruti otpad stvaraju zaglušujuću buku.

Tu su i kućanski aparati, hladnjaci, mašine za pranje rublja i posuđa u kojima su do prije neki dan stanovnici Donje Jablanice prali robu i posuđe. U hrpi smeća pluta i plinska boca koja je očito eksplodirala prije negoli se našla u rijeci.

Riječno korito je puno građevinskog materijala, plastike, gume, kućanskih aparata, koji plutaju prema Mostaru. Ako ih brana na Grabovici ne zaustavi i ako ih ne pokupe radnici “Elektroprivrede”, naplavine će nastaviti plutati dalje prema Jadranu.

Direktor podružnice HE na Neretvi Elektroprivrede BiH Nijaz Begić u izjavi za Fenu je kazao kako se akumulacija čudno ponaša te da je teško procijeniti koliko će tačno vremena trebati da se naplavina očisti i ukloni.

Jesu li brane na Neretvi sigurne zbog ogromne količine otpada? Evo šta kaže jedan od direktora

"Vjetar je razvukao otpad do mosta Begića i Begovića. Imamo jedan čamac, koji prikuplja otpad da bi stroj to lakše kupilo. Koliko će još nanosa doći ne znamo, i sigurne procjene koliko će trajati uklanjanje otpada ne može nitko dati. Bojim se da će na ovaj način uklanjanje trajati mjesec dana sigurno", kazao je Begić.

A onda će se dio zaustaviti na obalama Neretve u trstiku i šašu, tako je bilo i za visokih vodostaja, ali ovo je izvanredna situacija i niko ne zna kako će se dalje odvijati.

Više o poplavama u BiH čitajte na portalu Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak