Hrvatski i srbijanski hirurzi zajednički transplatirali srce

Radiosarajevo.ba
Hrvatski i srbijanski hirurzi zajednički transplatirali srce

Pod mentorstvom kardiohirurškog tima KBC-a Zagreb u Kliničkom centru Srbije u Beogradu u noći je s petka na subotu uspješno obavljena prva transplantacija srca nakon četrnaestogodišnje stanke u presađivanju tog organa u Srbiji, javio je dopisnik Anadolu Agency.

Novo srce i novu šansu za život dobio je 52-godišnji bolesnik u terminalnoj fazi bolesti srca. Transplantacija je prošla bez problema, a bolesnik se uspješno oporavlja, saopćeno je iz hrvatskog Ministarstva zdravlja.

Hrvatski tim stručnjaka u Beogradu vodio je predstojnik Klinike za kardijalnu hirurgiju KBC-a Zagreb prof. dr. Bojan Biočina, a na čelu srbijanskog tima liječnika bio je direktor Kliničkog centra Srbije, kardiohirurg prof. dr. Miljko Ristić.

Hrvatska je danas vodeća u svijetu u transplantaciji bubrega i jetre, te po broju darivatelja. Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obavezu stalne saradnje i podrške na putu razvoja i unaprijeđenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe.

Transplantacija srca u Srbiji nastavak je već uspješno započete saradnje hrvatskih i srbijanskih stručnjaka u presađivanju organa. Saradnja između dvije države u području zdravstva i medicine i formalno je potvrđena u julu ove godine. Tada su u Beogradu hrvatski ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić i srbijanska ministrica zdravlja prof. dr. Slavica Đukić Dejanović potpisali Sporazum o saradnji, koji predviđa razmjenu znanja u području transplantacije organa.

Hrvatska svoja znanja u transplantaciji širi i u druge zemlje regije, pa su tako upravo urolozi iz KBC-a Zagreb lani izvršili prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori. Do sada je, uz pomoć hrvatskog transplantacijskog tima, u toj zemlji uspješno presađeno sedam bubrega a sedmero do tada teških bubrežnih bolesnika dobilo je novu šansu za život.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak