Hrvatski bombaš porijeklom iz Banje Luke

Radiosarajevo.ba
Hrvatski bombaš porijeklom iz Banje Luke


Osoba koja je povrijeđena prilikom detonacije druge eksplozivne naprave na stanici na Aleji Bologne u Zagrebu, u Hrvatskoj, uhapšena je zbog osnovane sumnje da je odgovorna za obje eksplozije u zapadnom dijelu grada koje su se dogodile 9. i 11. januara u glavnom gradu susjedne zemlje.

Rekao je ovo jučer, na vanrednoj konferenciji za novinare, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Hrvatske Vitomir Bijelić koji nije želio otkriti identitet počinioca. Međutim, kako mediji izvještavaju, riječ je o Vojislavu Blaževiću, 53-godišnjaku porijeklom iz Banjaluke.

Bijelić je napomenuo kako istraga još nije završena jer je odmah nakon prve eksplozije osnovana je posebna radna grupa koja radi na ovim slučajevima.

Tokom istrage izvršeno je ukupno 25 pretraga stanova, automobila, računala i mobitela, a izuzeto je preko 200 predmeta i tragova koji se detaljno vještače u centru Ivan Vučetić.

"Ta se skupina sastoji od kriminalista, djelatnika obavještajne zajednice i vojne policije. Želimo saznati sve, ali baš sve detalje oko pripreme i izvršenja ovih kaznenih djela",  istakao je Bijelić koji je na pitanje zašto su organizovali ovu grupu i da li je to možda zbog sumnji na teroristički čin, odgovorio kako za sada još nedostaju neki elementi koji bi ukazivali da je riječ o terorizmu i dalje ništa ne isključuju.

Kako javljaju Nezavisne, Blažević će biti kazneno prijavljen zbog kaznenog djela - dovođenje u opasnost imovine i života opšteopasnom radnjom ili sredstvom. Za to je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Večernji doznaje da je utvrđeno kako je Blažević bio muška osoba koja je u prvim minutama prošlog petka nazvala službu 112 kako bi dojavila o eksploziji u Stenjevcu. Sumnjivo je bilo što je glas “dojavljivača” bio bez ikakvih emocija, a ljudi koji su netom doživjeli eksploziju u svojoj neposrednoj blizini u šoku su i u glasu im se osjeti uzbuđenje i uzrujanost zbog proživljenog straha.

Među šturim informacijama koje je policija podijelila sa javnošću doznaje se da Blažević odbija svaku komunikaciju s istražiocima, a ujedno i hranu, dakle štrajkuje glađu, pa su njegovi motivi i razlozi za postavljenje eksplozivnih naprava i dalje tajna.

Podsjećanja radi, prva eksplozija, 9. januara, dogodila se na željezničkoj pruzi u Susedgradu dok je prolazio teretni vlak. Druga eksplozija, 11. januara, nešto iza ponoći dogodila se na autobusnom stajalištu u Stenjevcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak