Hrvatska: Zdravstveni odgoj od septembra u školama

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Zdravstveni odgoj od septembra u školama

Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je danas u Splitu da će do kraja jula, u skladu s procedurom koju je tražio Ustavni sud Republike Hrvatske, biti pripremljena odluka o kurikulumu zdravstvenog odgoja, javlja Fena.

Zdravstveni odgoj: Pismo nastavnice učeniku 

"Do kraja mjeseca pripremit ćemo sve potrebne odluke kako bi, u skladu s procedurom koju je tražio Ustavni sud, zdravstveni odgoj opet bio uveden u sve škole 2. septembra sljedeće školske godine", rekao je ministar Jovanović odgovarajući na pitanja novinara.

Po tumačenju ministra Jovanovića, "javna rasprava, recenzije i mnoga mišljenja koja su dobili od učeničkih vijeća, nastavničkih vijeća i roditelja pokazuju da je sadržaj kurikuluma zdravstvenog odgoja dobar i primjeren djeci te da osigurava usvajanje informacija koje omogućuju kvalitetniji, zdraviji i bolji život svim generacijama učenika".

"Na temelju ovakvog zdravstvenog odgoja jača se i komunikacija djece s roditeljima, pa na taj način jača i obiteljski odgoj", rekao je ministar Jovanović.

Crkva dijelila letke protiv zdravstvenog odgoja

Podsjećamo, uvođenje zdravstvenog odgoja u škole u Hrvatskoj izazvalo je prošle godine nezapamćenu pometnju u hrvatskoj javnosti, jer su se crkva i konzervativna udruženja bliska njoj snažno protivili uvođenju ovog predmeta, na kojem se, između ostalog, govori i o seksualnosti i kontracepciji, u škole. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak