Hrvatska završava pregovore o pristupu EU

Radiosarajevo.ba
Hrvatska završava pregovore o pristupu EU

Za Hrvatsku je danas veliki dan. Evropska komisija će danas Vijeću EU-a dostaviti nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, čime Komisija završava svoj dio posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranju poglavlja i zaključenju pregovora.

Ciljani datum pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji je 1. juli 2013, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je u četvrtak duboko uvjerenje u europsku budućnost svoje zemlje, koja se sprema završiti pristupne pregovore, ocijenivši da bi to moglo pomoći drugim zemljama regije da napreduju prema Europskoj uniji, prenosi Fena.

 
Očekivana vijest u petak da će Europska komisija zemljama članicama EU-a predložiti završetak pregovora s Hrvatskom biti će "veliki dan za Hrvatsku, jer otvaramo jednu novu stranicu naše povijesti", istaknuo je Josipović u intervjuu za agenciju France Presse. 

Predsjednik je naglasio da će datum kada će Hrvatska pristupiti u EU biti "povijesni" događaj, jer Hrvatska ulazi među "najrazvijenije zemlje i perspektiva je da za određeno vrijeme svojom razvijenošću dostigne njihov prosjek. "
 
Naglasio je, međutim, da "put do toga neće biti lak".
 
"Završetkom pregovora pa ni ulaskom u EU  mi nećemo postati savršeno društvo", smatra Josipović, dodajući da će se reforme nastaviti kao i u cijeloj Europi koja "se reformira i prilagođuje novim okolnostima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak