Hrvatska: Viši porezi za posjedovanje nekretnine

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Viši porezi za posjedovanje nekretnine

Najavljeni novi i viši porezi na stanove i vikendice u Hrvatskoj nisu samo zabrinuli vlasnike nekretnina u Hrvatskoj već i desetke hiljada građana izvan nje. Viši porezi na nekretnine, što je još jedna od “cijena”koje se moraju platiti zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, mogli bi dovesti do pravog egzodusa vlasnika koji ne borave stalno u Hrvatskoj, ali i masovne rasprodaje stanova, kuća i vikendica.
Zahvaljujući OIB-u, Vlada namjerava od 2013. primjenjivati i zakon koji je u izradi, a riječ je o Zakonu o porezu na imovinu. Iako je premijer Zoran Milanović ustvrdio da taj porez neće biti drastičan, te da će se plaćati prema veličini i vrijednosti imovine, dodajući kako ga imaju sve zemlje Evrope, vjerojatno nije računao kako su u zemljama gdje se primjenjuju takve stope, i daleko veće plate

Uzimajući kao poreznu osnovicu prosječnu tržišnu vrijednost nekretnine, a kao poreznu stopu odabrali su dva posto, koja se koristi u mnogim evropskim zemljama, ispalo je da za stan od 100 metara kvadratnih u Zagrebu, uz prosječnu tržišnu cijenu od 2500 eura, godišnji porez na stan mogao bi iznositi pet hiljada eura, dakle 417 eura mjesečno.

Za stan iste kvadrature u Rijeci bi se uz prosječnu tržišnu cijenu od 1500 eura plaćalo godišnje oko tri hiljade eura, u Splitu uz tržišnu cijenu od 2400 eura porez bi iznosio 4800 eura, a u Osijeku uz tržišnu cijenu od 1000 eura godišnji porez na stan bi bio 2000 eura i tako redom. Usporedbe radi, prema sadašnjem zakonu na vikendicu od 100 kvadrata prosječno se plaća 1000 kuna godišnjeg poreza.


Među vlasnicima nekretnina, veliki broj, neki smatraju i desetak hiljada, i građana je iz BiH. Dok manji broj bh. stanovnika stanuje stalno u kućama, znatan broj koristi stanove ili vikendice tek povremeno. Tu su i oni, koji su kupovinom nekretnina željeli nešto zaraditi. Takođe, postoji određeni broj građana koji su se odselili, za vrijeme rata ili kasnije, a kuće im “zjape” prazne diljem Republike Hrvatske.

Kako tvrde vlasnici nekretnina, uvođenje “evropskih” poreza moglo bi dovesti do masovne prodaje stanova i vikendica već početkom sljedeće godine, kada je i najavljena primjena novog sistema poreza na nekretnine, što bi opet moglo dovesti do značajnog pada cijena stanova diljem Hrvatske. Dok vlasnici firmi za prodaju nekretnina u Hrvatskoj strahuju, u BiH trljaju ruke, očekujući veću prodaju, i veće cijene, stanova u BiH. Prosječna cijena stanova u BiH završenih u prvom polugodištu 2012. godine iznosi 1530 KM po metru kvadratnom, prenosi Večernji list.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak