Hrvatska u UN-u izrazila žaljenje zbog Tadića

Radiosarajevo.ba
Hrvatska u UN-u izrazila žaljenje zbog Tadića

Hrvatska je u pismu predanom predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a izrazila žaljenje što je predsjednik Srbije iskoristio raspravu o misiji UNMIK-a na Kosovu, za "neutemeljeni" odgovor na neformalnu opasku hrvatskog predsjednika o mogućim posljedicama dezintegracije BiH, navodi HINA pozivajući se na diplomatske izvore.

U pismu potpisanom od zamjenika stalnog predstavnika RH pri UN-u, ističe se kako po uputama hrvatskih vlasti, želi upozoriti da je srbijanski predsjednik Boris Tadić u raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o UNMIK-u 22. januara "neutemeljeno odgovorio na riječi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, o mogućim posljedicama raspada susjedne BiH, izrečene u neformalnom razgovoru tijekom Novogodišnjeg prijema za medije".

U pismu se također ističe da je bila riječ o neformalnom obraćanju skupini novinara, te da je predsjednik Mesić govorio u uslovnim terminima, spekulirajući o nečemu što bi se moglo dogoditi u slučaju drugoga događaja - "konkretnog otcijepljenja Republike Srpske od neovisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, i njezinog pripojenja Republici Srbiji".

U pismu predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a ponavlja se formulacija iz ranijeg priopćenja Ureda predsjednika RH, kako Mesićeve riječi treba razumjeti kao "radikalno formulirano upozorenje da svijet ne treba zatvarati oči prema politici premijera RS Milorada Dodika, i mogućim posljedicama takve politike, kao što je predugo zatvarao oči prema politici Slobodana Miloševića, koja je vodila raspadu bivše Jugoslavije u krvavim ratovima".

Tadić se požalio na Mesića u Vijeću sigurnosti

Dodik: Referendum moguć polovinom februara

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak